STANUJE U DRŽAVNOJ KUĆI / Žinić zbog nekretnina ne misli odstupiti već poručuje: 'Ovo je histerija i atak na župana'

Župan najvjerojatnije neće više moći živjeti u državnoj kući pored svojih vlastitih

18.1.2021.
18:38
VOYO logo

Kuće i nekretnine sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i njihovu usklađenost s podacima u imovinskoj kartici od danas provjerava i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 

Žinić besplatno stanuje u kući u vlasništvu države, a istodobno ima u suvlasništvu kuću, njegova supruga još jednu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuću u državnom vlasništvu u kojoj stanuje s obitelji Ivo Žinić najvjerojatnije neće moći otkupiti. U njoj stanuje 25 godina, zahtjev za darovanjem podnio je prije 10 godina. 

Image
Izjava nakon Predsjedništva HDZ-a /

Premijer Plenković zatražio je od župana Žinića objašnjenje o situaciji s kućom, no neće odlučivati u 'medijskoj histeriji'

Image
Izjava nakon Predsjedništva HDZ-a /

Premijer Plenković zatražio je od župana Žinića objašnjenje o situaciji s kućom, no neće odlučivati u 'medijskoj histeriji'

"Isti sam kao ova sirotinja"

"Bio sam na visokim funkcijama, jesam li na koga utjecao, je li riješen ovaj slučaj, nije, nisam dobio ništa što mi ne pripada, isti sam kao ova sirotinja", rekao je danas Ivo Žinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća u Glini, navodi u imovinskoj kartici, ima 100 četvornih metara, vrijedna je 280 tisuća kuna. U vlasništvu je države. U istom gradu je i kuća koju je naslijedila Žinićeva supruga na imanju većem od 12 tisuća metara četvornih i vrijednom 200 tisuća kuna. 

U imovinskoj kartici navedena je oranica površine veće od 28 tisuća metara četvornih, vrijedna 300 tisuća kuna u Marinbrodu i na njoj Žinić ima 20,83 posto vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Ivo Žinić u svoju imovinsku karticu nije upisao trećinu kuće na drugoj adresi u Marinbrodu, na kojoj je suvlasnik zajedno s dvoje braće, a dobio ju je 2016. godine od oca. Zbog toga onu državnu ne može otkupiti. 

"Neću odstupiti"

"Supruga je naslijedila 2016. ruševnu kuću zajedno sa svojim bratom. Imam i ja jednu trećinu koju sam dobio s braćom u Marindvoru", rekao je Žinić, a na jasno pitanje misli li da treba odstupiti s mjesta župana, odgovara: "Ne smatram, niti ću odstupiti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glinjani, pak, ne smatraju da su u istom položaju kao i župan. "A čujte, on ima svoju plaću, svoje mjesto. Ipak ima sirotinje koja nema svoga krova", kaže Bara iz Gline. 

"A od kada još, znamo i kuću i sve, mi smo Glinjani, ali to bi netko drugi odozgo trebao povest računa", kaže Jana iz Gline. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad nije vrijeme..."

Na pitanje o Žinićevim kućama njegov stranački kolega i gradonačelnik Gline, čiji je zamjenik Žinićev sin, župana se ne odriče.

"Sada nije vrijeme. Imamo preko glave posla, da smjestimo ljude pod krov, a neka nakon toga tijela provjeravaju šta se dešavalo prije", kaže HDZ-ovac Stjepan Kostanjević i kaže da župan ima njegovu podršku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No SDP-ova gradonačelnica Siska oštrija. "Naravno da je duboko nemoralno i pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i ne plaćate ništa za nju dok u isto vrijeme imate 4 druge savršeno dobre nekretnine", kaže Kristina Ikić-Baniček. 

Povjerenstvo otvorilo istragu

Žinićevim nekretninama od danas se bavi i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo će provesti postupak redovne provjere podataka iz imovinskih kartica župana Žinića i to u dijelu podatka koji se odnosi na nekretnine. U slučaju da se u postupku utvrdi nesklad pozvat ćemo dužnosnika da se o tom neskladu očituje", kazala je glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Martina Jurišić.

A župan protiv istrage, kaže nema ništa. "Ovo je histerija kao što je bila histerija sa obnovom atak na osobu Ive Žinića. Ako smatrate da je župan Ivo Žinić nešto napravio nelegalno, nemoralno možete se obratiti svim službama sve sam po tom pitanju rekao", kazao je Žinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god bilo, župan najvjerojatnije neće više moći živjeti u državnoj kući pored svojih vlastitih. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo