GLASAJTE U ANKETI / Žitarice za doručak slađe su od soka: Treba li uvesti porez na sve šećere u borbi protiv pretilosti?

Ako doista želimo zdravlje kroz poreznu reformu, možda je rješenje gorke borbe s kilogramima porez na sve slatko

11.8.2019.
17:02
VOYO logo

Vlada će od Nove godine uvesti porez na slatka pića. Odgovor je to na borbu s pretilošću koja nije samo hrvatski, već i svjetski problem.

Na policama trgovina teško da se uopće može naći neki proizvod koji ne sadržava šećer. Ako je rješenje veći porez, jesu li slatki sokovi doista najveći problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U voćnom jogurtu - šećer, u žitaricama - šećer. U juhi iz vrećice - također šećer. Svako treće dijete muku muči s kilogramima, prvi smo u Europi po broju karijesa. Vlada se s tim problemom u koštac uhvatila povećanjem poreza na zašećerena pića. No, što je s ostalom hranom?

Je li sok slađi od drugih namirnica?

"Tih slobodnih, dodanih šećera ima ne samo u sokovima, nego i u mliječnim proizvodima, žitaricama, gotovim i polugotovim proizvodima. Nalazi ih se u jednom širokom portfelju proizvoda, a ne samo u bezalkoholnim pićima", kazala je magistrica nutricionizma, Diana Gluhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo usporedili je li doista sok slađi od drugih namirnica.

U decilitru soka popit ćete 11,2 grama šećera. Ali u voćnom jogurtu pojest ćete gram i pol više. U kečapu 5 i pol grama više, u keksima 6 grama više. U žitaricama je šećera dvostruko više nego u soku. A u jednoj rum čokoladici čak gotovo sedam puta više. Dakle, svi ovi proizvodi sadrže više šećera nego jedan sok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je nelogičnost jedan od razloga zašto je 12 i pol tisuća ljudi u samo tri dana potpisalo peticiju protiv poreza na zašećerena pića.

Zašto samo sokove?

"Pitanje je zašto samo sokove? Zašto ne druge proizvode? A što je s kremšnitama? Pitanje je kako je ta mjera osmišljena. Ja bih stvarno volio studiju ili neko razmišljanje koje je bilo iza ove odluke", rekao je Davor Huić iz Udruge Lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa u drugim zemljama koje su uvele isti porez i prije nas nije pokazala značajne rezultate.

"Iskustva zemalja koje su uvele ovakvu poreznu mjeru govore da su građani slabijeg imovinskog statusa manje kupovali slatka pića, no oni stabilnog statusa su i dalje nastavili kupovati slatka pića", kazala je zastupnica u EU parlamentu, Biljana Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez od zašećerenih pića neće se sliti direktno u zdravstvo, pa se postavlja pitanje kako će to riješiti problem pretilosti.

Nedostaje sustavna edukacija

"Ovo ne bih promatrala kao zdravstvenu mjeru nego mjeru porezne politike koja ima cilj puniti državnu blagajnu", rekla je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer nedostaje sustavna edukacija, ponajviše onih najmanjih.

"Krucijalni problem zašto netko nakuplja kilograme nije isključivo zbog gaziranih pića, nego zbog loših prehrambenih navika. Koje naravno ne samo da dolaze iz obitelji nego dolaze iz odgojno obrazovnih institucija, kao što su škole ali i vrtići", kazala je Gluhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako doista želimo zdravlje kroz poreznu reformu - možda je rješenje gorke borbe s kilogramima porez na sve slatko.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo