'žrtva mafije' / Živi zid: 'Hrvatske šume uskraćuju drvo domaćim proizvođačima dok ga istodobno izvoze u Italiju'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tvrde da se zbog lošeg upravljanja sve više drvoprerađivača suočava s nedostatkom sirovine za proizvodnju

2.10.2018.
15:33
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Stranka Živi zid prozvala je u utorak vodstvo Hrvatskih šuma tvrdeći da se zbog lošeg upravljanja sve više drvoprerađivača suočava s nedostatkom sirovine za proizvodnju, dok istodobno šleperi i dalje izvoze stotine kubika drva u Italiju.

"Danas smo pred direkcijom Hrvatskih šuma kako bismo otvorili vječno pitanje upravljanja Hrvatskim šumama kao i pitanje krađe drva u Hrvatskim šumama", rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu ispred sjedišta te javne tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinčić je novinarima iznio slučaj vlasnika pilane Muhvić iz Gerova pokraj Delnica za kojeg je rekao da je "žrtva mafije i lošeg upravljanja". Vlasnik te pilane Josip Muhvić javio se Živom zidu jer godinama ne može dobiti odgovore od ministarstava, agencija ili Državnog odvjetništva.

Predsjednik Živog zida tvrdi da Muhviću i njegovoj pilani ne daju drva dok se u isto vrijeme šuma bjesomučno sječe, više nego što bi trebala, a postoje indicije, rekao je, da to drvo završava u Italiji. Kao "vrlo zanimljiv subjekt" Sinčić je naveo tvrtku Fantoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Način na koji se upravlja Hrvatskim šumama je skandalozan, podsjetit ću vas da je 2016. cijela uprava morala otići jer su sebi isplaćivali bonuse", kazao je Sinčić.

Ustvrdio je da tvrtke i obrti koji preradom drvu daju višu vrijednost često dobivaju manje količine drva. Muhvić, koji zapošljava 20-ak ljudi, imao je primjerice ugovoreno 15 tisuća kubika drva, a isporučili su mu sitnice, kazao je Sinčić, dodavši da Hrvatske šume osim što krši ugovor, ne poštuje ni vlastite odluke o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinčić je prozvao Hrvatske šume i zbog toga što se zainteresirani, koji se putem interneta javljaju na javni poziv za dodjelu drva, moraju odreći dotadašnjih ugovora.

"Navuku vas, prevare vas da za vas povoljan stari ugovor odbacite, a ujedno vas prisiljavaju da, kako biste mogli nabaviti drvo, pristanete na sumnjive i za vas štetne uvjete, vrlo netransparentno i prevarantski. To je samo jedna od niza stvari s kojima se susreću proizvođači i prerađivači", rekao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Živog zida zaključuje da se tako lošim gospodarenjem i pogodovanjima sve više uništavju ruralna područja i poduzetnici.

Josip Muhvić kazao je pak da je kao finalne proizvode radio krovne prozore, ali da su mu Hrvatske šume to uništile prije sedam godina. Ispričao je također da je najstariji proizvođač ogrijevnog drva u Hrvatskoj, ali mu je nova uprava oduzela 90 posto sirovine. Tvrdi da je predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić promijenio definiciju ogrjevnog drva u tehničko drvo, da ga mafija može prodavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također tvrdi da se licitacija trupaca obavlja kako bi se omogućio izvoz trupaca za mizernih par posto, te da Uprava laže kad kaže da sirovine nema, jer je ima, ali samo za probrane.

Hrvatske šume: Trupci se isporučuju transparentno; ne izvozimo drvnu građu

Odnosi s javnošću Hrvatskih šuma priopćile su, reagirajući na tvrdnje Živog zida, da je isporuka trupaca drvoprerađivaču Josipu Muhviću bila transparentna, a odbacuju i tvrdnje da izvoze drvnu sirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, čiji je Josip Muhvić član, početkom 2018. su potpisali Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, kojim se određuje transparentna raspodjela trupaca svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima, priopćile su Hrvatske šume.

Navode pritom da su količine raspoložive sirovine u Hrvatskim šumama mnogostruko manje od pilanskih kapaciteta drvoprerađivača u Hrvatskoj, pa je Pismo razumijevanja potpisano kako bi se sačuvala prirodna struktura šuma i u uvjetima klimatskih promjena, a da se pritom zadovolje i potrebe drvne industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske šume napominju također da ne izvoze drvnu sirovinu i da sva raspoloživa sirovina završava kod domaćih drvoprerađivača.

"Sve zaprimljene primjedbe i nezadovoljstvo odobrenim količinama raspravilo je Povjerenstvo za tumačenje Pisma razumijevanja formirano od strane Hrvatskih šuma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije te su svim kupcima dostavljeni odgovori", ističu iz Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da je revizija isporuke kupcu Josipu Muhviću u tijeku i slijedeći tjedan će imati konačno izvješće.

Hrvatske šume zaključuju da je „sve transparentno i kao takvo objavljeno na web stranicama Hrvatskih šuma na kojem se može vidjeti Javni poziv za prodaju prostornog drva za 2018. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo