crna ekološka točka / Život u Bakru je daleko od idiličnog: stanovnici muku muče s lučkim terminalom za rasute terete!

Da život u malom primorskom mjestu ne mora nužno biti idiličan, dobro znaju stanovnici Bakra. Desetljećima su zbog Koksare bili crna ekološka točka Jadrana, a sada, kažu, muku muče s lučkim terminalom za rasute terete

3.12.2015.
18:50
VOYO logo

Na prvi pogled ovo je idila. Ipak, pogleda li se dvaput od idile ne ostaje ni „i“. More je užasno, barke su crne od ugljene prašine, a sloj prljavštine zalijepio se na aute. Zdenko je kao pomorac oplovio sva svjetska mora i kaže da ovakvo uništavanje nije vidio nigdje. 

"Lako što meni je barka crna, šta su auti crni, ali ovo sve mi udišemo, naša djeca ovo udišu, ja ne znam do kada će ovo trajat", poručio je Zdenko Grohovac iz Bakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tone ugljena odložene blizu kuća, svaka bura raznosi zrakom. Šuma oko lučkog terminala nije zelena nego crna, otpad je tik uz more koje ga ispire. Građani gube strpljenje. 

"Ja želim da se luka zatvori, da se renovira pa da se onda opet otvori, ova laganja da će to biti za sutra, za godinu, za 6 mjeseci, za 6 godina, meni to više ne znači ništa", kaže Niko Cvjetković iz Bakra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teška, teška sramota i mi kao građani poručujemo da više nećemo čekati i biti dobri nego ćemo se poslužit građanskim neposluhom, ako treba blokirat ćemo ulaz u luku, blokirat ćemo ceste", izjavila je Dunja Sabljar iz Bakra.

Čaša strpljenja puni se godinama, a kap koja ju je prelila bila je za zadnje orkanske bure krajem studenoga. Luka Rijeka priznaje da se zbog ekstremnih uvjeta digla ugljena prašina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za takve uvjete ne postoje rješenja koja će spriječiti razne neželjene pojave. Razumijemo građane Bakra i u želji za što bolji suživot, predstavnici Luke Rijeka su u kontaktu s vlasnicima plovila koja se nalaze na vezu u blizini Terminala, i za njih će se osigurati čišćenje i ispiranje naslaga prljavštine".

To je premalo, kažu u Udruzi građana i tvrde kako je put do zdravlja samo jedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Metoda pokorice, znači to je jedna sitna celulozna pokorica koja bi spriječila da se taj skladišteni teret bilo kako raspršuje", dodaje Dunja Vladislović, Građanska inicijativa za Bakarski zaljev i zaleđe.

Davno se raspršilo strpljenje gradonačelnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku mi smo podnijeli ponovno kaznenu prijavu, pozvali se na one prijašnje kaznene prijave, podnijeli i čitav niz novih dokaza o onome što rade", kazao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Bakrani poručuju kako neće stati dok ne zaustave crnu prašinu s lučkog terminala koja im uništava živote u svakom pogledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo