uspon rođene grobničanke / Životopis prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Kako je napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su 'prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće'.

12.1.2015.
10:58
VOYO logo

U nedjelju izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Kako je napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su 'prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće'.

Po završetku osnovne škole, upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik, a diplomirala je 1993. Po završetku studija učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH U Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti, nakon čega je postala savjetnica u ministarstvu.

Od 2003. obnašala je dužnost ministrice europskih integracija u Sanaderovoj vladi, a kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008.

"Ni danas ne znam zašto me Sanader smijenio"

Do danas nije razjašnjeno zašto je se Sanader tako odrekao. Sumnja se da ga je ona ogovarala dok je bio na vrhuncu moći, što je čovjeku poput Sanadera značilo kao kad biku netko zamaše crvenom krpom ispred očiju. Sanader naprosto nije trpio neistomišljenike, a još manje one 'nelojalne'. Kolinda i danas tvrdi da ne zna što se dogodilo. Svojedobno se tako u emisiji Nedjeljom u dva osvrnula na njihov odnos opovrgavajući da je do razlaza došlo jer je Sanader posumnjao u njezinu odanost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot (hdzusa.com)
Image
Foto: Screenshot (hdzusa.com)

'Ne bih o tome javno, ali niti danas ne znam zbog čega me smijenio. Voljela bih jednoga dana s njime raspraviti. Pitajte novinare jesam li ikada ikome rekla išta protiv njega ili bilo koga u stranci. Nisam o tome nikada razgovarala. Niti sam primjećivala satove. Pogledajte, ja sat niti ne nosim. Nisam to primjećivala dok nisu krenuli natpisi da ima kolekciju skupih satova'. Njezinoj smjeni navodno je kumovala i Sanaderova supruga koja nikako nije podnosila velike planove ambiciozne diplomatkinje.

Karijeru je nastavila na funkciji veleposlanice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu javnosti našla se 2010. godine kada je bila veleposlanica Hrvatske u SAD-u. Njenog supruga JakovaKitarovića član osiguranja hrvatskog veleposlanstva danima je uhodio i snimao kako bi dokazao da suprug veleposlanice za privatne potrebe koristi službeni automobil veleposlanstva.

Snimke su objavljene na YouTubeu, ali su kasnije uklonjene. Na njima je bilo vidljivo kako Jakov Kitarović vozi djecu u školu i obavlja kupnju.

Tadašnji ministar vanjskih poslova pokrenuo je istragu, ne zbog mogućeg neovlaštenog korištenja automobila nego zbog neovlaštenog snimanja i praćenja članova diplomatskog osoblja i njihove obitelji.

Grabar Kitarović se tada opravdavala da dužnosti koje obnaša traje 24 sata na dan te da ne odvaja službeno i privatno vrijeme.

Kolinda Grabar Kitarović supruga Jakova Kitarovića upoznala je tijekom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo