STIŽU DONACIJE / Zna li država kome još treba kontejner na Banovini? Šef civilne zaštite dao je poprilično nejasnu izjavu

Velika pomoć pogođenim stanovnicima stiže iz inozemstva

8.1.2021.
18:38
VOYO logo

Što se događa na terenu, kome treba kontejner i postoji li na jednom mjestu popis svih potrebitih - nije jasno pogotovo nakon današnje izjave ravnatelja civilne zaštite, koji bi -  očekuje se - sve informacije trebao imati u malom prstu.

U međuvremenu velika pomoć pogođenim stanovnicima stiže iz inozemstva. Mađarska je dostavila ono trenutačno najtraženije: kontejnere, a iz Njemačke je stigla velika donacija vatrogascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18 kamiona pomoći iz Njemačke

Pomoć stiže do najugroženijih, iz Njemačke 18 kamiona hrane, kućanskih potrepština i građevinskog materijala. A kad treba sve istovariti, tu su složne ruke volontera.

Image
POTRES IH JE SPOJIO /

Volonter iz redova BBB-a priča o jedinstvu navijača: 'Splićani su mi rekli da mogu doći na Hajdukov Sjever u Dinamovu dresu...'

Image
POTRES IH JE SPOJIO /

Volonter iz redova BBB-a priča o jedinstvu navijača: 'Splićani su mi rekli da mogu doći na Hajdukov Sjever u Dinamovu dresu...'

Dio ostaje u središnjem skladištu u Sisku, dio se šalje za Petrinju, Glinu i okolna sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudima koji su ostali bez svega, najvažniji je krov nad glavom, u pomoć se uključila i Mađarska. Njihov ministar vanjskih poslova posjetio je Petrinju i uručio prva dva od 50 stambenih kontejnera.

"Upitali smo hrvatske prijatelje u čemu možemo pomoći najviše. Odgovor je bio da možemo pružiti pomoć onim obiteljima koje su izgubile krov nad glavom", kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stambene, doniraju i 6 sanitarnih kontejnera, planiraju se uključiti i u obnovu, a pomagali su od prvog dana. "Zahvaljujem prijateljskoj i susjednoj Mađarskoj našem prijatelju i susjedu koja je reagirala i već sljedeći  dan putem mehanizama Eu za CZ uputila humanitarnu pomoć sklopive  krevete i vreće za spavanje", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman. 

125 mobilnih kućica iz kampova

125 mobilnih kućica stiglo je iz hrvatskih kampova i hotelskih lanaca. "Površine 25-32 m četvorna sa sanitarni čvorom, kuhinjom, posteljinom,, ručnicima, beštekom, kompletno useljiva", kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo vidjeti što se sve može staviti dodatno na raspolaganje od hotelskih kuća tko da se čim prije može početi s dovozom mobilnih kuća u Sisačko-moslovačku županiju", kazala je HDZ-ova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Trut ne zna kome još treba kontejner ili kućica?

Prema nekim pretpostavkama, oko tisuću i pol građana trebat će smještaj. A sve privatne donacije kamp-kućica još se nisu pobrojale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riješeno je 300 – 350 obitelji na takav način i uz dio na koji su dolazile donacije kamp kućice, tako je to još jedan veći broj i to ćemo rješavati", kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut koji nije znao odgovoriti koliko kuća ima crvenu naljepnicu, a da ljudi još nisu dobili kontejner. 

Oštećene kuće obnavljat će se i europskim novcem. "Našli smo 111 milijuna eura u postojećim operativnim programima temeljem ušteda i u pregovorima smo s Komisijom da to prenamijenimo za stambeno zbrinjavanje stanovništva pogođenog potresom koje je ostalo bez domova", rekla je HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomaže se i poljoprivrednicima, štete na gospodarstvima su velike. "Osigurava se zdravstvena skrb za životinje, ministarstvo će financirati liječenje životinja na ovom području, životnje koje nisu iamle smještaj ovdje otpremljene su na gospodarstva koja su ponudila pomoć na području Križevaca", kazala je HDZ-ova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Val dobrote i pomoći nastavlja se, sutra stiže 70 kontejnera iz Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo