NOVOSTI U PANDEMIJI / Znamo da je 'sindemija' pandemija COVID-a i debljine, a sad se pojavila i flurona - kombinacija korone i gripe

Obiteljska liječnica dr. Mirela Marković objašnjava koje su razlike gripe i COVID-a. Prvi slučaj ove kombinacije pojavio se u Izraelu, oboljela je trudnica

3.1.2022.
7:00
VOYO logo

Korona i gripa zajedno su flurona - prvi slučaj potvrđen je kod trudnice u Izraelu. Pacijentica ima blage simptome, a liječnici su sve dva put provjerili testiranjem.

Povišena temperatura, kašalj umor - simptomi COVID-a i gripe gotovo su isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod COVID-a je to niža temperatura, a gripa nastupa s naglo povišenom temperaturom. Gripa ima karakterističan kašalj, a kod COVID-a je kašalj suh koji nastupa nakon nekoliko dana. Gripa se brže širi i tu je inkubacija od jednog do četiri dana, kod COVID-a to je peti dan i COVID puno duže traje",  kaže nam Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine. 

Image
dezinfomacije su problem /

Direktor WHO-a tvrdi da bi pandemija mogla završiti 2022.: 'Vrijeme je da zaštitimo stanovništvo'

Image
dezinfomacije su problem /

Direktor WHO-a tvrdi da bi pandemija mogla završiti 2022.: 'Vrijeme je da zaštitimo stanovništvo'

Ova liječnica u svojoj ordinaciji obiteljske medicine do sada je detektirala samo jedan slučaj gripe. I dok prošle sezone gripe nije bilo, u  Hrvatskoj  je do sada potvrđeno 190 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer kaže: "To je sporadično i to su male brojke, ali zahvaljujući preventivnim mjerama kojima se štitimo od COVID-a, iste takve mjere pomažu i u zaštiti od gripe". 

I od gripe i od CORONA-e zaštita je cijepljenje. Ono protiv gripe započelo je krajem listopada, a nabavljeno je 600 tisuća doza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Mirela Marković kaže: "Interes za cijepljenje protiv gripe je bio na razini one prošle godine. Naši stariji pacijenti od 65 godina, koji se mogu cijepiti besplatno, uglavnom su se i odazvali i mi smo u našim ordinacijama njih procijepili". 

I dok se tek upoznajemo s flueronom, istovremenom zarazom koronom i gripom, prije nešto više od dva mjeseca naučili smo da kad te dvije bolesti zaprijete zajedno to zovemo twindemijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš, još 21. listopada, rekao je: "Znanstvenici upozoravaju na mogućnost twindemije, mogućnost preklapanja virusa COVID-a i gripe s postojećom prijetnjom visokozarazne delta varijante gripa bi mogla ostaviti znatnije posljedice". 

Sada imamo i još zarazniji omikron, a na pitanje je li došlo do twindemije epidemiolozi odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas se to još nije dogodilo. Nema panike i nema straha, jedino čega se bojimo je pritisak na bolnički sustav. Neovisno o simptomu, neovisno o dijagnozi koja je bolest u pitanju, ako se uoči respiratorni simptom potrebno se izolirati i ostati kod kuće", rekla je epidemiologinja Dijana Mayer. 

Uz slične simptome, je li riječ o koroni ili gripi, moguće je dokazati jedino testiranjem na jednu i drugu bolest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo