Hrabri i neumorni / Znamo kako naši heroji spašavaju, ali kako slave? HGSS obilježava svoj dan u Ogulinu

365 dana u godini, vrijedni HGSS-ovci na terenu su u svako doba dana i noći. Bez obzira na vremenske uvjete

15.6.2019.
21:00
VOYO logo

Svake godine sudjeluju u gotovo tisuću akcija, najčešće su to potrage, a vrlo često i spašavanje ljudskih života. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja imaju 25 stanica i oko tisuću volontera, a u subotu u Ogulinu slave svoj dan i svog zaštitnika Svetog Bernarda.

Na zemlji. Pod zemljom. U zraku. I na vodi. I tako 365 dana u godini vrijedni GSS-ovci na terenu su u svako doba dana i noći. Bez obzira na vremenske uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po zakonu o HGSS-u mi imamo pravo otići s svog posla pa se onda poslodavcu nadoknađuje šteta i slično. Međutim to se jako rijetko koristi jer ne možete vi doktor izaći s operacije, što god pisalo u zakonu, ili radnik na nekoj traci, međutim to pokrivamo brojem članova", rekao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Tijekom poplava prošle godine u Jasenovcu su u 10 dana prešli više od 13.000 kilometara u čamcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška borba bila je i u Kosinju gdje su morali odsječenom stanovništvu dostaviti osnovne životne namirnice, ali i transportirati najugroženije mještane. Ono na što GSS uvijek upozorava jesu klasične opasnosti poput neprikladne obuće na planinama.

"Bude, zaista bude u neprikladnoj obući, da li je to šlapa, japanka, natikača, sve je to isto", izjavio je pročelnik HGSS stanice Gospić Josip Brozičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ljude upozore na važnost nošenja prikladne obuće, obično im odgovaraju da to sve znaju, ali da su se preračunali.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​Svake godine GSS odradi između 900 i 1000 akcija. Najveći dio je potraga za nestalima, ali tu su i razne intervencije na skijalištima, akcije spašavanja na stijenama...

Unatrag dva mjeseca dvije su osobe spašene zahvaljujući modernoj termovizijskoj kameri koja je kupljena početkom godine. A upravo je uspješna akcija ono što je svima najvažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno, ono tko voli, preplavi vas neko zadovoljstvo, pomognete bilo kome, ako spasite nešto – to vas čini punim", rekao je Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS stanice Ogulin.

Svi ovi ljudi, njih tisuću, uz GSS imaju i svoj pravi posao, a ovo rade isključivo volonterski kako bi spasili ljudske živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo