Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'Treba pravilno informirati'

Znanstvenik i epidemiolog dr. Đikić: 'Ne treba širiti paniku! Koronavirus nije puno smrtonosniji od gripe'

Naglašava kako ne treba zatvarati granice unutar EU

Image
Foto: PIXSELL/Shutterstock
Vijesti.hr/ 25.2.2020. u 17:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenik, epidemiolog i stručnjak javnog zdravstva prof. dr. Ivan Đikić prokomentirao je aktualnu situaciju oko koronavirusa. Rekao je kako ne treba širiti paniku i histeriju u javnosti. 

"COVID-19 nije puno smrtonosniji od virusa gripe koje imamo svake godine i od koje umire i više od 60.000 ljudi godišnje. No širi se dosta brzo i potreban je primjeren odgovor zdravstvenog sustava. Najugroženije su osobe starije od 60 godina i kronični bolesnici. Za njih je potrebna posebna pažnja.

Preporuka za sve je pratiti savjete zdravstvenog sustava, što uključuje epidemiološko praćenje, prijavu simptoma, brzu identifikaciju i potvrdu osoba zaraženih virusima te njihovu pravilnu izolaciju. To uključuje i detaljnu, pravilnu obradu osoba s kojima su bili u kontaktu. Na taj način lokalno će se ograničiti nepredviđeno širenje COVID-19", rekao je prof. dr. sc. Ivan Đikić. 

"Potrebna je kultura pomoći i suosjećanja"

Naglašava kako ne treba zatvarati granice unutar EU. "Nema razloga za paniku", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Virusi ne poznaju granice i već su se proširili u gotovo sve zemlje EU. Pitanje je samo vremena kada će se to potvrditi, no to nije razlog za paniku jer najveći broj zaraženih ima benigne simptome i često su neopaženi. U ovom trenutku potreban je jedinstven stav europskih službi i zajedničko informiranje i djelovanje. Pretjerana revnost i poruke političara ponekad uzrokuju više štete nego koristi", kazao je znanstvenik za Slobodnu Dalmaciju

Kazao je i kako je potrebna "kultura pomoći i suosjećanja, a ne stigmatizacija oboljelih".

Upravo se čita

Image
napadači uhićeni

Otkriven razlog zbog kojeg je brutalno premlaćen mladić u zagrebačkom tramvaju: Svemu je kumovala cigareta?

"Potrebna je kultura pomoći i suosjećanja društva, a ne stigmatizacija oboljelih. Medijska histerija stigmatiziranja pojedinaca može dovesti do prikrivanja simptoma, bržeg širenja virusa, nasilnih napada i nepotrebnih opasnosti za pojedinca i društvo. Važno je da javnost bude pravilno informirana", zaključio je Đikić.

Vijesti.hr/ 25.2.2020. u 17:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nisu zaštitili dizajn?

U Zagrebu već krenule jeftine kopije plavih gradskih vreća za smeće? 'Ovo se pojavilo jutros na tržnici'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba