'Treba pravilno informirati' / Znanstvenik i epidemiolog dr. Đikić: 'Ne treba širiti paniku! Koronavirus nije puno smrtonosniji od gripe'

Image
Foto: PIXSELL/Shutterstock

Naglašava kako ne treba zatvarati granice unutar EU

25.2.2020.
17:43
PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

Znanstvenik, epidemiolog i stručnjak javnog zdravstva prof. dr. Ivan Đikić prokomentirao je aktualnu situaciju oko koronavirusa. Rekao je kako ne treba širiti paniku i histeriju u javnosti. 

"COVID-19 nije puno smrtonosniji od virusa gripe koje imamo svake godine i od koje umire i više od 60.000 ljudi godišnje. No širi se dosta brzo i potreban je primjeren odgovor zdravstvenog sustava. Najugroženije su osobe starije od 60 godina i kronični bolesnici. Za njih je potrebna posebna pažnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka za sve je pratiti savjete zdravstvenog sustava, što uključuje epidemiološko praćenje, prijavu simptoma, brzu identifikaciju i potvrdu osoba zaraženih virusima te njihovu pravilnu izolaciju. To uključuje i detaljnu, pravilnu obradu osoba s kojima su bili u kontaktu. Na taj način lokalno će se ograničiti nepredviđeno širenje COVID-19", rekao je prof. dr. sc. Ivan Đikić. 

"Potrebna je kultura pomoći i suosjećanja"

Naglašava kako ne treba zatvarati granice unutar EU. "Nema razloga za paniku", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Virusi ne poznaju granice i već su se proširili u gotovo sve zemlje EU. Pitanje je samo vremena kada će se to potvrditi, no to nije razlog za paniku jer najveći broj zaraženih ima benigne simptome i često su neopaženi. U ovom trenutku potreban je jedinstven stav europskih službi i zajedničko informiranje i djelovanje. Pretjerana revnost i poruke političara ponekad uzrokuju više štete nego koristi", kazao je znanstvenik za Slobodnu Dalmaciju

Kazao je i kako je potrebna "kultura pomoći i suosjećanja, a ne stigmatizacija oboljelih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebna je kultura pomoći i suosjećanja društva, a ne stigmatizacija oboljelih. Medijska histerija stigmatiziranja pojedinaca može dovesti do prikrivanja simptoma, bržeg širenja virusa, nasilnih napada i nepotrebnih opasnosti za pojedinca i društvo. Važno je da javnost bude pravilno informirana", zaključio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo