vrijedna nagrada / Znanstvenik Marin Soljačić najboljem na maturi iz matematike i fizike daruje po pet tisuća dolara!

Maturant koji nabolje riješi matematiku i fiziku na državnoj maturi ove će godine dobiti pet tisuća dolara nagrade! Novac i ideja ne dolaze od ministarstva obrazovanja već od jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije - Marina Soljačića

30.5.2015.
18:17
VOYO logo

Braća Dario i Lovro maturanti su III. gimnazije s posebnim darom za matematiku i fiziku. Budu li najbolji i na državnoj maturi, uz upis na željeni fakultet, ove godine čeka ih nagrada od 5 tisuća dolara.

"Mislim da je to jako dobar poticaj jer će potaknuti velik broj učenika da se bave matematikom i fizikom, što prije nije bio veliki slučaj", rekao je Dario Sindičić, maturant III. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba poticati mlade i uspješne ljude kako bi ostali u Hrvatskoj, a ne izlazili u inozemstvo", tvrdi Lovro Sindičić, maturant III. gimnazije u Zagrebu.

Ideja za nagradu kao i novac dolaze od jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije - Marina Soljačića koji predaje na MIT-u u Bostonu. I njega su, kaže, motivirale nagrade koje je dobivao tijekom godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da sam osobno na sebi vidio kako jaki i pozitivan poticaj je to imalo na moj rad i onda sam već duže vremena planirao da jednog dana, ako ja budem u financijskoj mogućnosti, takvo nešto napravim", rekao je Marin Soljačić, profesor na MIT-u.

Sve je dogovorio s ministarstvom obrazovanja. Oko 35 tisuća kuna tako će otići onome koji ima najviši postotak riješenosti testa iz Matematike razine A plus postotak iz Fizike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako dvojica budu imali isti broj bodova iz matematike i fizike, još ćemo dodati i usporediti rezultate iz Hrvatskog jezika, a ako i tada budu imali jednak broj bodova, tada će tu nagradu podijeliti", rekao je Vedran Mornar, ministar obrazovanja.

I dok jedan želi upisati Prirodoslovno- matematički fakultet, a drugi Elektroniku i računarstvo, oko trošenja novca od nagrade braća se slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rad se uvijek isplati, u ovom ili onom obliku. A za 35 tisuća kuna? Jedno lijepo putovanje!" otkrio je Lovro.

"Konkurencija je jako velika, očekujem da ću dobiti, nagradu bi potrošio na putovanje kao odmor od kompletne mature", dodao je Dario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu će 31. srpnja u Ministarstvu  obrazovanja dodijeliti Soljačić i ministar Mornar. Zasad je u planu da se nagrada dodijeljuje 10 godina.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo