koronavirus u hrvatskoj / Znanstvenik Rudan smiruje situaciju: 'Panika je pretjerana, ali trebamo biti oprezni...'

Objašnjava da se o koronavirusu trenutačno puno više govori nego o običnoj gripi jer je stručnjacima nepoznat

27.2.2020.
19:38
VOYO logo

S hrvatskim potvrđenim slučajevima, broj zaraženih u svijetu narastao je na više od 82.500. U Italiji je preminulo još dvoje pacijenata, čime se ukupni broj umrlih popeo na 2810 dok je broj oporavljenih 33.252.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što zabrinjava stručnjake, a što je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već u programu RTL-a napomenuo da je moguće, jesu zabilježeni slučajevi povratka virusa kod pacijenata koji su ga jednom preboljeli. Ovo su najprije uočili japanski liječnici, jer je 40-ogodišnja pacijentica u Japanu ponovno oboljela, a o sličnim slučajevima sad javljaju i kineski mediji.

Inače, da nema razloga za paniku zbog koronavirusa i da je oprez sasvim dovoljan, poručio je jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika Igor Rudan, voditelj suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije na Sveučilištu u Edinburghu.

Objašnjava da se o koronavirusu trenutačno puno više govori nego o običnoj gripi jer je stručnjacima nepoznat. Smatra i da ako se oko koronavirusa osjeća strah veći nego kad ste za volanom ili čujete da stiže gripa, da je riječ o paranoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupljanje zaliha hrane ili nošenje maske ulicom, smatra Rudan, nije ponašanje koje je usklađeno sa stvarnim razmjerima opasnosti.

"Za sada se ne događa ništa što znanost nije mogla predvidjeti, ali to ne znači da ne trebamo pratiti. Ovo je prvi put da se susrećemo s nečim ovakvim, trebamo biti oprezni, postoji mogućnost da stvari krenu na gore. Ali vjerojatnije je da će krenuti na bolje...", smatra Rudan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Panika je potpuno pretjerana. Ja nažalost ne mogu tvrditi da umrlih od ovoga neće biti, kao što ih uostalom ima i od gripe i od prometnih nesreća, ali razmjeri su druga stvar", rekao je Rudan.

Što se tiče mutacije, rekao je da bi virus mogao mutirati u dva smjera - da simptomi postanu jači, ali postoji mogućnost i da postanu slabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije ništa izvan onoga čime se znanstvenici bave, nemojte se brinuti", uvjerava Rudan. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo