NESVAKIDAŠNJE, ALI MOGUĆE / Znate li da je Hrvatsku poharao tornado? Puhao je brzinom od 260 km na sat i iščupao 150.000 stabala

Image
Foto: Pixabay

Zabilježena su dva vrtloga, prvi promjera između 800 i 1200 metara, a drugi promjera 2300 metara

31.5.2019.
10:22
Pixabay
VOYO logo

Vijest da je tornado poharao neki američki grad nije nikakva novost, ipak je sjevernoamerički kontinent pogodno tlo za tu vrstu prirodne nepogode ili katastrofe, no malo tko će znati da je tornado barem jednom poharao i Hrvatsku!

Dogodilo se to na današnji dan prije 127 godina u Novskoj i posljedice su bile uistinu zastrašujuće. Te 1892. zahvaćeno je područje željezničke stanice Novska i obližnje šume. Zbog toga je geofizičar, ali i istaknuti znanstvenik te istraživač na području meteorologije i seizmologije Andrija Mohorovičić dobio poziv Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku i prouči što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisao je detaljan izvještaj s analizom na hrvatskom i njemačkom jeziku koji je i objavljen.

"Vjetar je počupao oko 150.000 stabala hrasta i bukve promjera debla 0,7 do 1,2 metra, izbacio vagone sa željezničkih tračnica, a stražnji vagon težak više od 13 tona odbacio je 30 metara, i to preko telegrafskih vodova. U tom trenutku, u vlaku je bilo pedesetak putnika, a troje ih je teže ozlijeđeno", napisao je Mohorovičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, zaključio je i da je strujanje u tornadu bilo ciklonalno, kretao se brzinom od oko 260 kilometara na sat i preko šume su prešla dva vrtloga, jedan promjera između 800 i 1200 metara, a drugi promjera 2300 metara. 

Kad bismo danas klasificirali intenzitet tog tornada, rekli bismo da je riječ o T6, odnosno - o umjereno razornom tornadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo