Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
divna priča božićnog drvca

Divna priča božićnog drvca na Trgu Bana Jelačića: 'Posadila ga je moja prerano preminula baka, najviše mu se raduje djed'

Jeste li znali od kud dolaze božićna stabla na zagrebački advent? Iz dvorišta naših sugrađana

Image
Foto: Screenshot
L.B./ 26.11.2021. u 21:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smreka koja je godinama krasila malo dvorište ispred kuće Zagrepčana Marka Matijevića, inače osnivač portala Srednja.hr, sada će biti izložena na Trgu bana Josipa Jelačića i okićena najblještavijim božićnim ruhom do sada. Upravo je njegova smreka izabrana za božićno stablo na najfrekventnijoj lokaciji metropole gdje će je moći vidjeti milijuni prolaznika.

Za obitelj Matijević, prekrasan je to kraj jedne ere. Naime, stablo je još davnih dana posadila Markova baka.

"Ta smreka je zasađena prije skoro 50 godina, točna je mjera 17,2 metara. Moja pokojna baka ju je posadila ispred kuće i iz Zrinjevca nam već godinama kucaju na vrata i mole da ju damo gradu za Advent. Tako oni idu po kućama čim vide da netko ima dobro drvo. Oni su nama pristupili i uvijek smo ih odbijali jer je bilo dosta lijepo drvo, smreka je bila odlična, međutim počela se sušiti u zadnje vrijeme, pogotovo zadnja dva mjeseca, čini se da se neka bolest dogodila na mnogim smrekama u gradu i oni su rekli da nam je ovo zadnja prilika da ga damo", objašnjava Marko.

Više ih, kaže, ne bi molili jer bi se stablo previše uništilo, a tada bi ga morali uklanjati o svom trošku. Ovako su se iz Zrinjevca pobrinuli za sječu i odvoz, a zauzvrat im nude sadnicu jele visoku između 2 i 2,5 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Sretni smo i ponosni da je naša smreka završila na glavnom trgu, to je moja baka koja je prerano preminula pazila i obitelj je sretna z bog toga. 50 godina nam je bila lijepa i sada će malo veseliti građane za Advent na tako prominentnom mjestu u gradu, a za 50 godina će biti možda neko novo drvo", kaže Marko.

Upravo se čita

"Najviše se veseli dida i ta starija generacija koja je uz baku to i sadila, koji su doživjeli uz nju tih 50 godina, oni su malo emotivnije pogođeni", dodaje.

Za kraj se našalio kako je njemu smreka bila odlična jer je na kuću ljeti bacala debeli hlad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Sad moram zastore kupiti", kaže u šali no zaključuje da će na kraju ipak na tom mjestu zasaditi stabla koja nude iz Zrinjevca.

L.B./ 26.11.2021. u 21:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba