UPUTIO APEL ZA ŠTEDNJU / Zoričić o redukciji vode: 'Ako napravimo dobre štednje bit će je. Ako ne, mjere će biti rigoroznije'

'Apel je za sve stanovnike Istre, ali i turiste, da moramo sada zavrnuti špinu', kazao je Zoričić

15.7.2022.
19:30
VOYO logo

Redukcija vode u Istri. Građane se poziva da štede vodu, a uvode se i zabrane. Zbog dugotrajne suše i male količine kiše razina vode u glavnom akumulacijskom jezeru u stalnom je opadanju. Prve mjere odnose se na zabranu korištenja tuševa na plažama, pranje ulica i trgova i zalijevanje sportskih terena.

Neće se moći prati ni automobili, zalijevati zelene javne i privatne površine. Za sada su izuzeti jedino poljoprivrednici. Mjere vrijede od ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pula je uvela mjere kako bi se smanjila potrošnja vode. RTL-ova reporterka Petra Fabian Kapov o redukciji je razgovarala s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem.

"Situacija nije dobra, suše su velike, kiše nema nikako. Imali smo sastanak sa županom. Dogovoreno je da redukcija ide od ponedjeljka, situacija nije dobra. Ovo je apel svima nama da krenemo sa štednjom vode", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoričić je objasnio i na koji način planiraju riješiti problem sa zalijevanjem zelenih površina.

"Imamo sreću što imamo izvoru centru grada koji naše komunalno poduzeće koristi 14 godina za pranje ulice i zalijevanje, to je tehnička voda. Utom kontekstu ćemo nastaviti s održavanjem javnih površina. Zatvorili smo tuševe na svim javnim plažama, bit će zabranjeno pranje automobila. Moramo apelirati na sugrađanke i sugrađane te goste da krenemo sa štednjom, da pokušaju ne zalijevati vrtove, da se napravi pauze, da se pitka voda koristi za hitno i potrebno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako se nada da će prve mjere redukcije koje su propisali uroditi plodom.

"Nakon toga ćemo se sastati i vidjeti što kažu direktori vodovoda i struka. Nadamo se i kiši", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i što će biti u idućoj fazi ako se problem sa sušom nastavi.

"Ako napravimo dobre štednje bit će vode, ako se ne dogodi ono na što se apeliramo, druga faza je rigoroznija, struka će reći što to znači konkretno. Kao grad smo ponudili poljoprivrednicima da koriste tehnološku vodu, apeliramo da ne koriste pitku vodu i to su prihvatili. Vjerujem da ćemo u Puli pomoći svima. Apel je za sve stanovnike Istre, ali i turiste, da moramo sada zavrnuti špinu", kazao je Zoričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako će komunalno poduzeće pomoći poljoprivrednicima ako oni osobno neće moći doći s tankom po tehničku vodu za zalijevanje.

"Ljeto je, kupanje, more, iskoristimo prirodu ali i sačuvajmo je", kazao je Zoričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo