Iz Štampara za RTL.hr / Zrak u Zagrebu bio je kiseo, gotovo nemoguć za disanje, a kvaliteta zraka dobra? Ovo učinite drugi put

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Inspekcije bi trebale djelovati

7.10.2022.
14:16
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na potezu od Trešnjevke do Knežije te Srednjaka u Zagrebu u srijedu ujutro bilo je nemoguće disati.

U jutarnjim satima, kada djeca odlaze u škole, zaposleni na poslove, svi jureći za svojom obavezom, građani su se bunili na "kiselost zraka". "Zlo mi je", "što to smrdi?", samo su neki od razgovora koji su se vodili na prenapučenim kolnicima. Ipak, mjerne stanice za kontrolu kvalitete zraka nisu pokazivale nikakva odstupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, zrak je u Zagrebu tog dana ocijenjen dobrim.

Ipak, nesnosan smrad morao je imati uzrok pa smo odgovore potražili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Za RTL.hr potvrđuju kako mjerne stanice zaista ne primjećuju prekoračenja vrijednosti praćenih polutanata od dozvoljenih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uputili su nas na ekološku kartu grada Zagreba koja prati trenutna stanja i zaista, ništa nije odstupalo. Ipak, doznali smo i što građani mogu učiniti u takvim situacijama, kako bi službe brzo reagirale i kako bi idući put doznali što je uzrok takve pojave.

Image
ALARMANTNO STANJE /

Smog je prekrio drugi najveći grad u Australiji: Kvaliteta zraka bila je na opasnoj razini

Kažu nam naime kako se za prijavu neugodnog mirisa pošalje prijava Državnom inspektoratu, Inspekciji zaštite okoliša putem elektroničke pošte na adresu te u Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, e-mail: geos@zagreb.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, članak 26. Zakona o državnom inspektoratu govori o djelokrugu inspekcije zaštite okoliša, a navodi nekoliko stavaka koje se odnose na kvalitetu zraka pa tako stoji da su dužni pratiti emisije iz nepokretnih izvora onečišćenja zraka i operatora zrakoplova, rad uređaja za smanjivanje emisija.

Prate i izvršenje obveze županije, Grada Zagreba, grada i općine propisanim posebnim zakonom o zaštiti zraka te provedbu mjere zaštite zraka iz akcijskog plana te praćenje kvalitete zraka u postajama za trajno praćenje kvalitete zraka i provedbu mjerenja kvalitete zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije definiran rok u kojem mora postupiti inspektor, ali zakonom je definirano kako se postupak pokreće po službenoj dužnosti, a iznimno na zahtjev stranke, kada je to propisano posebnim zakonom.

Zaprimljene predstavke u kojima su navedeni podaci o prijavitelju (ime i prezime te adresa stanovanja), a kojima se ukazuje na postupanja protivna propisima mogu se koristiti kao povod za obavljanje inspekcijskog nadzora, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako inspektor povodom zaprimljene predstavke obavi inspekcijski nadzor, podnositelja će u pisanom obliku obavijestiti o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama, navode.

Ako prema sadržaju zaprimljene predstavke inspektor nije ovlašten obavljati inspekcijski nadzor, o tome će pisano obavijestiti podnositelja predstavke, istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako podnositelj predstavke ponovno podnese predstavku koja u odnosu na prethodno podnesenu ne sadrži nove odlučne činjenice, okolnosti ili dokaze u odnosu na one koje su već utvrđivane, podnositelja će se obavijestiti da je postupljeno po predstavci, tvrde.

O početku obavljanja inspekcijskog nadzora inspektor može obavijestiti odgovornu osobu nadzirane pravne osobe i fizičku osobu, osim ako smatra da bi obavještavanje umanjilo učinkovitost provedbe inspekcijskog nadzora, zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo