Institucije zakazale? / Žrtva zlostavljanja prvi put stala pred kamere: 'Nas štite građani, a ne institucije. Učinite nešto!'

O problemima u sustavu iz vlastitog iskustva za RTL Danas govorila je Mirjana Ćutuk

19.10.2019.
19:00
VOYO logo

15 gradova diljem Hrvatske u subotu ujutro diglo se na noge i glasno poručilo: "Nekažnjavanje zločina također je zločin!" 

Muškarci, žene, mladi i djeca... Svi su jutros bili ujedinjeni. Okupljanje tisuća građana po gradskim trgovima izazvala je odluka zadarskog suda koji je najprije pustio na slobodu mladiće osumnjičene za višestruko silovanje 15-godišnje djevojčice da bi tek nakon podnesene žalbe završili iza rešetaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mirnom okupljanju čitala su se pisma za sve žrtve seksualnog nasilja. U Rijeci su se palile svijeće kod spomen-ploče za pokojnog mladića koji je postao simbol žrtava uličnog nasilja. Isto misle i u Zadru, gradu iz kojeg je sve i krenulo nakon odluke suda da mladići osumnjičeni za višestruko silovanje 15-godišnjakinje budu pušteni na slobodu. 

"Cilj je prosvjeda", poručuju organizatori, "da država pokaže brigu o svim građanima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progovorila i žrtva zlostavljanja 

O problemima u sustavu iz vlastitog iskustva za RTL Danas govorila je Mirjana Ćutuk koja je doživjela zlostavljanja, no o njima nikada nije govorila javno, već zaštićenog identiteta. Danas je odlučila svojoj mučnoj priči - dati lice.  

"Nadam se da će se nakon ovih prosvjeda nešto primijeniti jer učestalo slušamo ova grozna događanja i žrtve treba zaštititi, a ne da ih institucije zlostavljaju", poručila je ova hrabra žena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje: "Imaju li žrtve nasilja u Hrvatskoj dovolju zaštitu?" odgovorila je kako je ta zaštita tek djelomična. 

"Zovete policiju, policija odradi svoje, a onda dolazi do učestalih poziva od strane suda kako biste davali ponovne izjave, zatim kreće razvlačenje sudskih presuda... Žrtva nije zaštićena. Žrtvu štite građani, a ne institucije", istaknula je gospođa Ćutuk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njoj su, kaže, najviše pomogli prijatelji, jedna grupa na Facebooku te Centar za socijalnu skrb Beli Manastir. Od ostalih je institucija, ističe, doživjela samo razočaranje. 

Svim zlostavljanim ženama koje još nisu skupile hrabrosti da progovore o zlostavljanjima poručila je: "Nemojte šutjeti, niste same!! Tu smo za vas. Možda za vas nisu stajali u ovakvnom broju, ali mi smo tu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo