POTVRDIO DA JU JE TUŽIO / Policija upala u redakciju: Župan koji tuži novinarku snimljen na druženju sa šefom zagrebačke policije

Image
Foto: Net.hr

Zahtjev za utvrđivanje identiteta novinarke zatražio je Žinićev opunomoćenik, sisački odvjetnik Antonio Kaleb

6.3.2019.
16:45
Net.hr
VOYO logo

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potvrdio je u srijedu da je preko svojeg opunomoćenog odvjetnika podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe protiv novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir zbog klevete.

"Točno je kako je župan Ivo Žinić podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe zbog klevete iz članka 149. stavka 2. Kaznenog zakona preko svojeg opunomoćenog odvjetnika. O svim daljnjim radnjama koje je poduzeo opunomoćeni odvjetnik te u daljnjem postupku policijski djelatnici, župan Ivo Žinić nema informacija niti može komentirati", stoji u priopćenju iz županova ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Dodaje se kako župan vjeruje da će institucije postupati u skladu sa svojim ovlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za utvrđivanje identiteta zatražio je Žinićev opunomoćenik, sisački odvjetnik Antonio Kaleb. 

Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir u utorak je na Facebooku objavila kako su joj u redakciju došla dvojica policajaca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv njeF

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskoga novinarskog društva ocijenili su kako je riječ o dosad neviđenoj praksi da se politički moćnik koristi policijom kao svojim privatnim servisom za zastrašivanje novinara te da taj postupak duboko uznemiruje i šokira.

Žinić i Rašić snimljeni na druženju

Nakon što su policajci legitimirali novinarku, u redakciju Net.hr-a pristigle su fotografije neformalnog druženja, odnosno kave župana Žinića i načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića, čiji su policajci stigli u redakciju Net.hr-a. Rašić je dugi niz godina bio načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, a 2017. premješten je u PU zagrebačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike koje je snimio čitatelj (identitet poznat redakciji) snimljene su u srpnju 2017. u jednom kafiću u Sisku u blizini ureda županije. Na njima se Žinić i Rašić, koji je tada još uvijek bio načelnik sisačke policije, prijateljski druže. Dva mjeseca nakon toga, Rašić prelazi u najveću policijsku upravu u zemlji, onu zagrebačku.

Više čitatelja portala Net.hr iz Siska kazalo je kako se Žinića i Rašića smatra prijateljima, pa se postavlja pitanje je li i koliko upravo to navodno prijateljstvo bilo presudno da zaposlenici PU zagrebačke budu iskorišteni kao sredstvo zastrašivanja i političkog pritiska u županovoj privatnoj tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo