nevrijeme uništilo usjeve / Župan Kolar o šteti u Zagorju: 'U ponedjeljak ćemo proglasiti elementarnu nepogodu pa kreće procjena štete'

Ako je država odustala od protugradnih raketa, rekao je župan, onda ljudima treba osigurati da po povoljnim uvjetima osiguraju nasade

3.6.2022.
18:55
VOYO logo

Nakon što je veliko nevrijeme u četvrtak poharalo Zagorje i okolna područja, župana Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uživo u RTL Danas najavio je kako će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu.

Pitali smo, koliki je razmjer nastale štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni približno ne možemo reći kolika je šteta jer je nevrijeme došlo jučer navečer oko 19:30. Danas saniramo štetu i uspostavljamo sustav jer je toliko bilo tuče i leda da su se prometnice čistile i s ralicama, i kao da smo usred zime, palo je 20-30 centimetara leda. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je bila ovdje, Vlada će donijeti posebnu odluku oko programa za Međimurje, Varaždin i Krapinsko-zagorsku županiju i preko njega ćemo ljudima nadoknaditi štetu od ove elementarne nepogode", rekao je župan Kolarić.

Image
velike štete /

Nevrijeme s tučom nije poharalo samo Zagorje, oštećene kuće i vozila u nekoliko županija

Image
velike štete /

Nevrijeme s tučom nije poharalo samo Zagorje, oštećene kuće i vozila u nekoliko županija

Najavio je da će elementarnu nepogodu proglasiti u ponedjeljak na temelju zahtjeva načelnika i gradonačelnika za područje Grada Klanjca, Oroslavlje, Općina Kumrovec, Zagorska sela i Veliko Trgovišće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga njihove komisije imaju 15-ak dana da naprave prvu procjenu (štete opa.). Ali mjera Vlade nema veze s procjenom naknade štete od elementarnih nepogoda koja se uobičajeno radi u Hrvatskoj", istaknuo je župan.

Na pitanje, što se događa u Zagorju jer nevrijeme često pogodi njihov kraj, rekao je: "Ne bih rekao da je to samo Zagorje. Vidimo da je stradao i Varaždin, potom Međimurje, Koprivnica, neki dan i Dalmacija, svako malo je nevrijeme u Istri i Slavoniji. Očito da su klimatske promjene uzele danak i da je ovo upozorenje. Ako je država odustala od štićenja države raketama (protugradnim), onda moramo ljudima osigurati dodatna sredstva da po povoljnim uvjetima osiguraju nasade i da kroz bespovratna sredstva osiguraju mreže."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo