BIZARNA PRIČA O RUŠENJU / Zvala inspektorat jer su joj vatrogasci srušili krov bez da su je kontaktirali. 'Što da su vas nazvali? Da jesu, bili bi priča sasvim drukčija'

Iako je njezin broj bio ispisan na staklu, nitko ju nije nazvao.

5.10.2021.
7:00
VOYO logo

Obnova od potresa je prepuna bizarnih priča i životnih situacija većina njih se odnosi na administrativne prepreke i imovinsko pravne odnose koji usporavaju ili priječe rušenje kuća ili zgrada, pa čak i onih koje ugrožavaju živote ljudi ili statiku susjednih zgrada. Ali, jedna kuća u mjestu Prekopa pored Gline, odnosno njezin gornji kat i potkrovlje, zbog urušene konstrukcije srušeni su brzinom riječi "ruši". I sve bi bilo super da vlasnica, to jest nasljednica, kuće za njezino rušenje nije doznala gledajući RTL Direkt. Nitko joj se nije javio ni prije ni nakon rušenja, a njezin telefonski broj golemim znamenkama je ispisan upravo na kući koju su rušili.

Image
Novi zakon o obnovi /

Tko je kriv za sporu i nikakvu obnovu u potresu pogođenim područjima? 'Kako ćemo dalje to je sad neizvjesno'

Image
Novi zakon o obnovi /

Tko je kriv za sporu i nikakvu obnovu u potresu pogođenim područjima? 'Kako ćemo dalje to je sad neizvjesno'

"Od 6.1.2021. me muči moja kuća koja je srušena, a da mene nitko ništa nije pitao. Gledam navečer televiziju u 11 sati Dnevnike i vidim gdje ruše moju kuću. U tom mi zvoni telefon zove bratić iz Austrije i kaže 'ruše ti kuću', gledam tko mi ruši kuću, nisam mogla vjerovati", rekla je vlasnica kuće Ljiljana Nogić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite, sjedite pred TV-om i uživo gledate kako vam ruše kuću. Ljiljani se to stvarno dogodilo. Iako je njezin broj bio ispisan na staklu, nitko ju nije nazvao. I to je ono što Ljiljanu boli. Nije na Marsu, nije u inozemstvu, živi i radi u Velikoj Gorici.  Kuća je ekspresno srušena jer je, kako kažu u Stožeru civilne zaštite, predstavljala prijetnju da se uruši na cestu.

"Ja sam se osjećala grozno, ja sam završila na hitnoj. Sutradan sam otišla u Glinu i rekli su mi 'bila je hitnoća', kakva hitnoća ako ste se svi prije slikali ispred. Oni su mi rekli pitajte vatrogasce. Zašto mislite da su vam srušili kuću? U pitanju je bila nečija promocija", smatra Ljiljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga kreće borba gospođe Ljiljane. Kaže, kuća je skroz uništena, a ne samo gornji kat.

Što se točno dogodilo pitali smo Stožer. Kažu da su nakon ponovnog potresa od 5 po Richteru 6. siječnja zaprimili dojavu da se krovište nagnulo na prometnicu pa su izašli na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđena je nestabilnost zabatnih zidova i cijele krovne konstrukcije koje je prijetilo urušavanjem na prometnicu. Zbog nemogućnosti stabilizacije nagnutog krovišta, voditelj intervencije temeljem javnih ovlasti donosi odluku da se sa objekta ukloni priključak za dovod struje te se pristupi strojnom rušenju krovišta kao jedino mogućem i sigurnom rješenju.

U njihovom očitovanju stoji i da kuća nikad nije bila useljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu da nikad nije useljena i da je bez komunalne infrastrukture? To nije istina, moja majka i otac su ovdje radili 50 godina", pojašnjava Ljiljana.

Postupano je po javnim ovlastima vatrogasaca koji su odlučili da je Ljiljani kuća opasna. Da su nazvali, priča bi bila sasvim drukčija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla bi im da ako smatraju da je treba rušiti neka ruše. Ovako nemam ništa. Želim da osoba koja je to napravila odgovora, ovo nije Pantovčak, ali ovo je moje, ovo je meni svetinja mene su roditelji odgojili radeći u ovoj kući", kaže.

Ovdje je nekoć bila trgovina miješane robe i kafić, a sada će ova kuća očito biti predmet sudskog spora jer gospođa Ljiljana ne misli stati na ovome. Već je pisala DORH-u i predsjedniku Milanoviću te Državnom inspektoratu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo