a ona dobila otkaz / Zviždačica iz Državnih nekretnina otkrila nove nepravilnosti: 'Dodijeljen prostor tvrtki koja je ostala dužna 2,7 milijuna'

Image
Foto: Google/RTL

Đerek tvrdi da je uočila i pokušala zaustaviti malverzacije u čemu ju je Sabo spriječila

28.1.2022.
10:30
Google/RTL
VOYO logo

Bivša direktorica Sektora u tvrtki Državne nekretnine d.o.o., Maja Đerek, koja je ovih dana progovorila u javnosti o nepravilnostima unutar tog državnog poduzeća koje raspolaže s više od 6300 državnih poslovnih prostora i stanova, iznijela je nove optužbe na račun te firme i direktorice Renate Sabo.

Đerek tvrdi da je uočila i pokušala zaustaviti malverzacije u toj firmi, u čemu ju je Sabo spriječila. Iz dokumentacije koju je Telegram dobio na uvid, doista proizlazi kako je Đerek upozoravala nadležne da tvrtka Event masters d.o.o., koja se bavila promidžbom i prodajom karata za festivale i koncerte, ne plaća zakupninu za poslovni prostor u Splitu. Unatoč tome, nije im raskinut ugovor o najmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je nad tvrtkom Event masters d.o.o. pokrenut skraćeni stečajni postupak, a Državne nekretnine nisu prijavile nikakvo potraživanje iako se dug na kraju popeo na 2.301.914 kuna. Maja Đerek tvrdi da joj je 29. rujna 2020., dva tjedna nakon što je Nadzornom odboru prijavila nepravilnosti u ovom slučaju, bez ikakve prethodne opomene, uručen otkaz. Nadležni ministar Državnim nekretninama tada je bio, i još uvijek je, HDZ-ov Darko Horvat.

Riječ je o prostoru u bedemu, tzv. Bedem Priuli, na vrhu Marmontove ulice površine 601 četvorni metar, u kojem se nekada nalazio poznati restoran i noćni klub. Početna mjesečna zakupnina iznosila je 65.133 kuna bez PDV-a, a za navedeni prostor pristigla je samo jedna ponuda i to tvrtke Event masters d.o.o. iz Zagreba u iznosu od 66.133,37 kn neto bez PDV-a. Međutim, bivši Državni ured za upravljanje državnom imovinom ne prihvaća niti jednu ponudu za zakup i poništava taj natječaj, kaže Maja Đerek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
malverzacije s imovinom /

Horvat ipak znao za nepravilnosti u državnoj imovini: Evo što piše u pismu koje mu je Đerek poslala prije više od godinu dana

Image
malverzacije s imovinom /

Horvat ipak znao za nepravilnosti u državnoj imovini: Evo što piše u pismu koje mu je Đerek poslala prije više od godinu dana

"Ubrzo nakon dolaska Renate Sabo na čelo Državnih nekretnina, stavlja se van snage Odluka o poništenju natječaja za zakup navedenog prostora u Splitu. Stoga Državne nekretnine u travnju 2018., dakle tri godine nakon raspisivanja natječaja, sklapaju ugovor o zakupu s tvrtkom Event masters. To nema logike jer da je tada raspisan novi natječaj, na njega bi se moglo javiti više ponuditelja što bi značilo i moguću veću zakupninu", tvrdi Đerek za Telegram.

Unatoč ugovoru u kojem stoji da se računi za zakupninu moraju izdavati zakupniku od dana potpisivanja ugovora, Državne nekretnine tvrtki Event masters nisu ispostavile račune za punih deset mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam to shvatila, 18. veljače 2019. dala sam nalog Sektoru financija da se izdaju računi za zakup od dana sklapanja ugovora, dakle i za proteklih deset mjeseci. Nakon što je Event masters dobio račun od 928.622 tisuća kuna za dugovanje za zakup, na sastanak u Državne nekretnine dolazi jedan od direktora, Igor Fuštar, te traži obročnu otplatu. Državne nekretnine mu to dopuštaju uz napomenu da će mu ugovor biti otkazan, ako ubuduće ne plati jednu obročnu ratu i jednu dospjelu redovnu ratu ", tvrdi Maja Đerek za Telegram, te dodaje da je dotična firma nastavila s praksom ne plaćanja, a da u prostor nisu ni uselili.

Ipak, Đerek tvrdi da je bez njenog znanja dogovorena i druga obročna otplata, iako ni prva nije bila podmirena i iako u ugovoru o zakupu piše da se u slučaju neplaćanja mora otkazati. Isti taj dan direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo šalje mail u kojem daje nalog da se postojeće dugovanje regulira sukladno postignutom dogovoru s korisnikom, citiramo, “kao najboljim rješenjem za nas, a prihvatljivim za korisnika“. Pritom, tvrdi Đerek, Sabo nije tražila nikakvo sredstvo osiguranja za naplatu duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đerek tvrdi da je nakon što je direktorica Sabo poslala mail, 24. srpnja 2020., otišla do nje kako bi je upozorila na rizik. No, dobila je odgovor da se ne može otkazati ugovor o zakupu. Stoga 14. rujna 2020. spornu situaciju prijavljuje Nadzornom odboru u kojem sjede Hrvoje Ćosić, Ilijana Krešić Rajič i Ivana Leko. Dva tjedna kasnije, 29. rujna 2020., Đerek je uručena Odluka o redovitom otkazu uvjetovana skrivljenim ponašanjem radnika.

Event mastersu odobrena je još jedna obročna otplata, a tvrtka je na kraju otišla u sečaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo