zahtjevi za ublažavanjem

Šostar u Direktu o ukidanju mjera, školama, cijepljenju: 'Pokojni gradonačelnik je rekao da bi radije umro od...

14-dnevna incidencija je još uvijek jako visoka, oko 600 u Zagrebu, rekao je Šostar

rtl.hr/ 5.5.2021. u 22:20

Gost RTL Direkta bio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba koji je komentirao zahtjeve za otvaranjem i ukidanjem mjera uzevši u obzir da je u glavnom gradu po broju poduzetnika i obujmu prihoda, ekonomija najviše pogođena mjerama.

Image
Novo istraživanje

Direkt doznaje: Pao je broj skeptičnih prema cjepivu na 35%. 'Ili su sami imali iskustvo ili im je netko u neposrednoj blizini obolio'

Image
Novo istraživanje

Direkt doznaje: Pao je broj skeptičnih prema cjepivu na 35%. 'Ili su sami imali iskustvo ili im je netko u neposrednoj blizini obolio'

Što vi kažete na ublažavanje, ukidanje mjera, jesu li to budalaštine kako kaže ministar Ćorić?

Je, ja mislim da je u pravu. Mislim da još nije vrijeme za ukidanje mjera. U Zagrebu je danas 600 novooboljelih, ta situacija je danas bitno bolja nego što je bila prije mjesec dana, a to znači da su sada ovi novoototkriveni, pozitivni, uglavnom u višim ciklusima kako moji mikrobiolozi kažu, a to znači da polako ipak ide kraju ovaj britanski soj koji je zarazio 98,99 posto čak onih koji su oboljeli. Ja vjerujem mojim mikrobiolozima koji tvrde da je 98 posto.

Na kojoj 14-dnevnoj incidenciji biste bili spremni zatražiti popuštanje mjera?

Incidencija je još uvijek jako visoka, oko 600 u Zagrebu, 14-dnevna, ona vam je uvijek viša, ali mislim da kad se ona spusti ispod 150-200 onda možemo razgovarati.

Danas smo čuli da bi se škole u ponedjeljak opet mogle otvoriti...?

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Gledajte, treba naći jedan kvalitetan balans, mi znamo da je ogroman problem, imamo najjaču vanbolničku službu za mentalno zdravlje, pogotovo mladih i psiholozi i psihijatri koji kod nas rade, a imamo osam timova, po prvi put imaju liste čekanja po mjesec dana, sve više mladih traži pomoć. Ti mladi naravno da ne mogu živjeti zatvoreni u četiri zida i škola je ipak jedan od načina socijalizacije, normalnog života prema tome mislim da polako možemo puštati i srednju školu idući tjedan. Mislim da će moći, to će biti odluka zagrebačkog stožera, ali vidjet ćemo i pratit ćemo brojke.

Hoće li broj cijepljenih utjecati na popuštanje mjera?

Apsolutno da, jer to je jedini način da se odupremo ovoj epidemiji. Zagreb je procijepio najviše u RH u postotku onih koji su se mogli cijepiti, dakle, stariji od 18 godina...to je preko 25 posto je već cijepljeno, mi ćemo nastaviti ovim tempom, ovisi naravno koliko ćemo cjepiva imati. Danas je cijepljeno ukupno 7400 naših sugrađana i sugrađanki. Nisu svi došli, došlo ih je nešto manje, ali to je ona brojka s kojom smo kalkulirali. Od sutra idemo s osam tisuća tako da potrošimo cjepivo.

Znači nije problem s odazivom građana, jučer je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva bio zabrinut što se broj prijava ne povećava...

Pa još uvijek se pune liječnici obiteljske medicine i vrlo brzo se popunjavaju. Vjerujem da će odaziv i dalje biti velik, no ono što nas danas sve brine kako će biti iza 1. lipnja kada se većina onih koji se žele cijepiti procijepi, ali velik je interes tvrtki i kompanija koje su na području grada koje isto moramo procijepiti.

Ima li nekih prioritetnih skupina u Zagrebu? Jeste li počeli cijepiti ugostitelje, konobare, učitelje?

Ovisno o tome kako odluči Nacionalni stožer, ne može autonomno. Mi smo prošli tjedan počeli cijepiti prosvjetne djelatnike, sutra ćemo ugostiteljske djelatnike. Znamo da od toga živimo, da polako mora krenuti gospodarstvo. Pokojni gradonačelnik je jednom rekao, radije bi umro od korone, nego od gladi.

Jeste li čuli epidemiološku preporuku predsjednika Milanovića da cijepljeni više ne bi trebali nositi maske?

Ne bih se usudio tako reagirati. Nema dokaza da cijepljeni prenose Covid, međutim činjenica je da smo mi recimo kad smo procijepili korisnike za starije i nemoćne, njih preko pet tisuća, da smo igrom slučaja našli njih 70-ak koji su bili cijepljeni, ali su bili pozitivni na PCR testu. Znači da su to ljudi koji su imali minarne simptome pa su ih testirali ili su morali ići na neki pregled pa kad idete u bolnicu naravno da se mroate testirati pa su našli pozitivne. Prema tome, ja se ne bih usudio biti ovako slobodan dok je ovako mali broj procijepljenih.

rtl.hr/ 5.5.2021. u 22:20

Više s weba

Pročitajte još

Image
'BIO JE IMUNOKOMPROMITIRAN'

Liječnik upućen u Matijanićevo zdravstveno stanje: 'Ovo što doktor na snimci govori nema nikakvog smisla'

Više s weba