i platiti im zaostatke / Hrvatske šume moraju vratiti na posao 20-ak radnika

Nesvakidašnji nemar rukovoditelja u Hrvatskim šumama tu državnu tvrtku koštat će najmanje 600 tisuća kuna. Dvadesetak radnika, zbog pravnog propusta tužili su poslodavca i dobili spor kojim su od sezonskih, postali stalni zaposlenici s ugovorom na neodređeno.

21.12.2014.
18:40
VOYO logo

Nepromišljena sječa sezonskih radnika u Hrvatskim šumama završila je debaklom za vodstvo poduzeća. Radnici u Delnicama su tužili poslodavca i dobili spor. Moraju ih za stalno vratiti na posao i platiti skupe zaostatke s kamatama.

"Došlo je devet presuda s prosječnom bruto plaćom od recimo 5.100 kuna što ukupno ne bi trebalo koštat Šume više od 600 tisuća kuna, a točno je da ćemo mi morat primit za stalno zbog neodgovornog rada našeg srednjeg menadžmenta na terenu", kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako od prosinca 2013. nisu radili ništa, dvadesetak sezonskih radnika s ugovorom na određeno vrijeme tako su pravomoćnom odlukom suda postali stalni zaposlenici na neodređeno kojima Šume moraju isplatiti pune plaće. Sve zbog propusta rukovoditelja podružnica koji su radnike po isteku ugovora pustili na posao prije nego je s njima sklopljen novi ugovor.

Što se zakonski tretira kao rad na neodređeno – objašnjavaju temelj tužbe u sindikatu šumarstva i tvrde da će iznosi biti i veći, jer riječ je o 20 radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je do sada stiglo 13 pravomoćnih, mi očekujemo još 7. Dakle, 20 radnika bi se po pravomoćnosti rješenja u roku 8 dana trebalo vratiti na posao. Osim toga, moraju dobti sve plaće, božićnicu i regres, kao i dječje darove", poručio je predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz.

Upravi tako jedino ostaje da sankcionira rukovoditelje čiji je nemar Hrvatske šume skupo koštao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu sa Zakonom o radu, mi smo poduzeli sve mjere da oni budu sankcionirani. Oni su dobili opomenu pred otzkaz ugovora o radu, i u ovom dijelu smo mogli samo to poduzeti", istaknuo je Ivan Pavelić.

No ni tu nije kraj, zbog ušteda koje provodi Uprava, kolektivni ugovor u šumama izvor je nekoliko sudskih sporova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski sindikat šumarstva je podigao 4.020 tužbni zbog stimulacija za 2012. i 2013. godinu", dodao je Kalauz.

Što bi mogao biti još jedan šamar poslovnoj politici tvrtke, jer sindikat se nada se da će o tome s ministrom već idući tjedan postići dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo