Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
STANJE NA FARMAMA LOŠE

Hrvatski paradoks: Ima li budućnosti za slavonski kulen?

Ovog tjedna stiglo je zeleno svjetlo iz Bruxellesa - svinje i školjke i službeno mogu na stolove Europske Unije. No, i hoće li i u kojem broju - upitno je jer je priča dočekana gotovo ravnodušno. I svinjogojstvo i školjkarstvo na niskim je granama. Mnoge slavonske farme u iščekivanju promjena zatvorile su svoja vrata, no ima li stoga budućnosti za slavonski kulen?

RTL/ 7.10.2012. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovaj će specijalitet uskoro u vitrine delikatesa u Austriju, Švedsku i Sloveniju. I dok je zabrana izvoza u Europsku uniju bila na snazi, kuleni Hrvoja Matijevića stizali su do kupaca - čak i poštom.

"Ili su se paketima slali ili su ljudi dolazili baš kod nas na domaćinstvo i nosili sa sobom", kazao je HrvojeMatijević, proizvođač kulena iz Suze.

Zahvaljujući turistima koji su dosad "izvozili", kulen je tražena roba.

"Kulen je jedan vrlo lokalni proizvod kojeg nema u Europi tako da se ja ne bojim za plasman. Problem je što mi ne možemo dovoljno proizvesti", dodao je Matijević.

Na godinu se u Hrvatskoj proizvede do 500 tona, a tržište EU osim količine, traži visoku kvalitetu i dostupnost cijele godine.

"Ne treba otpočetka očekivati jedan veliki bum proizvodnje i plasmana na tržište Europske unije. Jel' ono je jako rigrozno", kazao je ErnestNad, Hrvatska gospodarska komora Osijek.

Hrvatska nema što izvoziti, od zemlje izvoznice svinja, mesa i prerađevina početkom devedesetih, postala je uvoznica. Proizvodimo i prerađujemo tek 30 posto potreba  - a one su dva i pol milijuna svinja. Stoga ne čudi da se na slavonskoj farmi tove njemački prasci.

"U domaćim selima nisam mogao naći, jednostavno nisam mogao naći dovoljan broj kvalitetnih odojaka da napunim ovaj objekt. Mi danas pričamo o nekom izvozu, ja se pitam što ćemo izvoziti", pita se GoranJančo, svinjogojac iz Punitovaca.

Velikoj zaradi od izvoza ne nada se ni Zvonko koji gradi novi pogon za proizvodnju. Godišnje diljem Hrvatske plasira tisuću komada kulena.   

"Taj izvoz mesa će vjerojatno iskoristiti veliki proizvođači, velike firme. Mi ćemo na tržište  moći izaći samo ako se udružimo u klaster", kazao je ZvonkoBarić, proizvođač kulena iz Narda.

Malim proizvođačima poput njega, ali i svinjogojcima - da podignu proizvodnju - treba pomoći Ministarstvo poljoprivrede.

Ne bude li domaćih svinja, neće biti ni slavonskoga kulena. Jedinstvenog i bez konkurencije u svijetu na kojemu Hrvatska može dobro zarađivati.

RTL/ 7.10.2012. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
spas brojnih života

Veliki iskorak u medicini: Virus koji ubija rak prvi put testiran na ljudima i pokazuje dobre rezultate

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču