odgajateljice na ulicama / Hrvatski vrtići pretrpani: Sindikati zahtijevaju reforme

Odgojiteljice iz vrtića izašle su na ulice. Posao im je postao nepodnošljiv jer u skupinama je dvostruko više djece nego što propisuje pedagoški standard iz 2008. Vrtići su imali vremena pripremiti se, ali većina njih se u prijelaznom razdoblju nije pomaknula s mrtve točke.

30.10.2014.
18:54
VOYO logo

Odgojiteljice iz hrvatskih vrtića upozoravaju da im je postalo neizdrživo. Previše djece u grupama, a nedostaje im svega, pa čak i papira za crtanje.

''Totalno su nas srozali, sredstva za rad su nikakva", požalila se odgojiteljica Maja Vupora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2008. donesen je državni pedagoški standard, ali zagrebački su vrtići, kažu prosvjednice, ostali u davnoj 93-oj.

"Grupe su pretrpane, to iziskuje povećan stručno-pedagoški rad odgajatelja, tako se više ne može raditi. Tražimo s gradom rješavanje ovih problema", izjavila je na ulici Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca od godine i pol borave u skupinama u kojima je njih 20-ak, a smjelo bi ih biti najviše osmero. U skupini trogodišnjaka bude ih i po 26-ero, nekad i više, a prema standardu bi ih smjelo biti najviše četrnaestero. 

''I dok su roditelji sretni jer su upisali djecu u vrtić, mi se pitamo kako svaki dan kvalitetno raditi. 26, 28, 30 djece, na prostoru manjem nego što ga imaju koke u kokošinjcu po standardima Europske unije'', nastavlja Žilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi sve veći. Sve više djece s teškoćama u razvoju intergrirano je u redovne odgojne skupine, a nema asistenata, nema zamjena u slučaju bolovanja. I odgojiteljica s 25 godina staža potvrđuje - uvjeti su nehumani.

Podržavaju ih i roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I meni je nemoguće s njim izaći na kraj, a kamoli da ih imam petnaest", kaže roditelj Mario Pančiško.

Pred gradskom upravom prosvjednice su ostavile trag od ispletene vune. Ako je nitko ne primijeti i ostane li sve po starom, ponovno će u prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo