sve mjere obustavljenje / HZZ potrošio novac za zapošljavanje: 'Ovisimo o Europskoj komisiji'

Image
Foto: RTL

Rebalansom proračuna srezana su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja, i to za 177,2 milijuna kuna te će HZZ u ovoj godini, umjesto ranije predviđenih gotovo 511,56 milijuna kuna, na raspolaganju imati svega nešto manje od 334,35 milijuna kuna.

26.3.2014.
10:26
RTL
VOYO logo

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) mogao bi, ako već nije, vrlo brzo ostati bez novca za financiranje mjera za poticanje zapošljavanja.

To je potvrdio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve mjere aktivne politike zapošljavanja su obustavljene do daljnjeg. Ne možemo ugovarati nove korisnike mjera. U proračunu smo dobili 177 milijuna kuna manje. Sada ovisimo o Europskoj komisiji i čekamo sredstva iz EU i od Garancije za mlade", kazao je Mrsić.

"To će sigurno utjecati na broj nezaposlenih, nadamo se da ćemo s mjerama moći nastaviti iza ljeta. Naknade za nezaposlene će se redovito isplaćivati", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je da 12.000 ljudi neće moći koristiti mjere aktivne politike.

Naime, rebalansom proračuna srezana su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja, i to za 177,2 milijuna kuna te će HZZ u ovoj godini, umjesto ranije predviđenih gotovo 511,56 milijuna kuna, na raspolaganju imati svega nešto manje od 334,35 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je lani državna burza bez novca ostala početkom studenog, većina tih sredstava u prva tri mjeseca ove godine potrošena je na realizaciju zahtjeva koji su od studenog prošle godine bili na čekanju. Stoga je i upitno hoće li burza za zapošljavanje uopće imati priliku odobravati nove zahtjeve za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja, odnosno hoće li mjere biti stavljene na led i već na izmaku prvog kvartala godine, pojašnjava Novi list.

Trenutno je mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno ukupno 30.697 osoba. Većina korisnika u programe je ušla tijekom prošle godine s obzirom da je novouključenih korisnika do kraja prošlog tjedna bilo 2.404. Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (uz naknadu od 1600 kuna) i dalje je najiskorištenija mjera te je njome obuhvaćeno više od polovice ukupnog broja korisnika mjera aktivne politike zapošljavanja. Konkretnije, riječ je o 15.548 osoba. Slijede korisnici potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje kojih je 6.134, dok potpore za samozapošljavanje trenutno koriste 4.932 osobe.

Javnim radovima obuhvaćeno je 2.981 osoba, dok je potporom za očuvanje radnih mjesta, takozvanim neradnim petkom, obuhvaćeno 742 radnika. U projektima obrazovanja nezaposlenih sudjeluje 360 osoba. Sve mjere podrazumijevaju višemjesečne financijske obveze. Primjerice, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa može se koristiti maksimalno tri godine, obrazovni programi mogu trajati do šest mjeseci, dok javni radovi, ovisno o programu, mogu trajati i do godinu dana, a financiranje skraćenog radnog tjedna, što je mjera usmjerena direktno na radnika, može trajati pola godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo