SPORNA PRODAJA TENKOVA / I BiH će tužiti Hrvatsku: Moramo štititi ono što je naše

Image
Foto: bizmag.com

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i dalje inzistiraju na isplati odštete od 12,5 milijuna dolara za 13 tenkova koje je Hrvatska prodala Kuvajtu 1991. godine i spremne su taj slučaj iznijeti i pred međunarodno pravosuđe, prenio je u ponedjeljak sarajevski 'Dnevni avaz'.

31.12.2012.
11:40
bizmag.com
VOYO logo

SARAJEVO - ŠuhretFazlić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH, pojasnio je ovom listu kako se sada čeka odluka Ustavnog suda Hrvatske po zahtjevu za reviziju kojega je podnijela bosanskohercegovačka strana nakon što je Trgovački sud u Zagrebu odbio zahtjev za isplatu novčanih potraživanja po toj osnovi.

"Ako ona (presuda Ustavnog suda Hrvatske) bude negativna idemo pred Međunarodni sud u Strasbourgu isto kao što je slučaj sa Srbijom. Moramo zaštititi ono što je naše", kazao je Fazlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federacija BiH i tvrka BNT iz Novog Travnika tužbu protiv "Đure Đakovića" podnijeli su još 2007. godine a zahtjev je bio da se novotravničkoj tvrti isplati nešto više od tri milijuna dolara na ime odštete za ugrađene dijelove u tenkove koji su početkom 90-ih godina prodani Kuvajtu.

U proizvodnji tih tenkova uz BNT sudjelovali su i sarajevski "Zrak" te "Famos", a ukupna potraživanja sve tri tvrtke na ime nastalih troškova su nešto manja od 13 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenkovi T-84 koji su rađeni po narudžbi iz Kuvajta te su 1991. godine i isporučeni toj zemlji bili su zajednički proizvod oko dvije stotine tvrtki koje su bile u lancu vojne industrije bivše Jugoslavije.

Riječ je usavršenoj verziji ranijeg ruskog tenka T-72 a "Đuro Đaković" je bio zadužen za završnu proizvodnju dok su se u BiH proizvodili strojevi, optika, topovi i streljivo. Prema dostupnim podacima, bivša SFRJ prodala je Kuvajtu oko 150 takvih tenkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo