PRSTIĆI U CRNOM FONDU? / I Kosorici odzvonilo: Bivša premijerka na meti USKOK-a?

Image
Foto: Pixsell/Arhivska fotografija

USKOK je navodno već otvorio novu istragu pod radnim nazivom Fimi-media II. Istražuju financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor. Iz crnog fonda se velik dio novca trošio i na kupnju odjeće nesuđenoj predsjednici svih Hrvata.

31.1.2012.
8:28
Pixsell/Arhivska fotografija
VOYO logo

Damir Mihanović, smijenjeni član Uprave CO-a, izravno je optužio Jadranku Kosor da je 270 dana znala za crni novac u sefu HDZ-a. Rekao je i da mu je 19. rujna 2011. prijetnje telefonom uputio ženski glas iz vrha Vlade. Snimku razgovora posjeduje USKOK, a postoji i transkript, piše Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, USKOK je već pokrenuo novu istragu pod radnim nazivom Fimi-Media II, a istražuju financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.

Osim kampanje, navodi se kako se istim novcem Kosorici kupovala odjeća i avionske karte kao i njezinim suradnicima. Prema nekim indicijama, u trgovini Max Mara, u Gundulićevoj ulici, potrošen je u nekoliko navrata velik iznos novca na odjeću Jadranke Kosor, a za plaćanje je bio zadužen Mladen Barišić osobno.

Ako se dokaže da je Kosor znala za postojanje crnog fonda te da ga se skriva u HDZ-ovoj blagajni, taj bi detalj mogao biti ključan u istrazi protiv nje.

Cijela je stvar sadržana u članku 292., stavak 1., Kaznenog zakona: odgovorna osoba koja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu stvara ili drži nedozvoljene fondove... može odgovarati i kaznom zatvora.

Bivša je premijerka očito svjesna tih problema. No, sudeći prema detaljima njezina iskaza USKOK-u, već je razradila strategiju obrane: jasno je kazala da je operativno vođenje stranke, pa i u probleme s ostacima Sanaderova crna fonda u iznosu od tri milijuna kuna i 300 tisuća eura, rješavao glavni tajnik stranke Branko Bačić.

Činjenica je da je taj crni novac od 25. siječnja do 20. listopada 2010. stajao u stranci, a istražitelji se pitaju zašto Kosor i Bačić to nisu prijavili iako su znali da istražitelji grozničavo traže dokaze. Nema dokaza da je novac u međuvremeno potrošen pa opet prikupljen u istom iznosu, iako se o tome špekulira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo