afera zagreb tower / I nakon dokaza protiv, Zmajlović ne odustaje: Preseljenje je ušteda

Do grla u aferi preseljenje je SDP-ov ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Iako RTL ima primjerke ugovora koji dokazuju da će preseljenjem u Zagreb Tower plaćati znatno veću najamninu nego do sada, ministar i dalje tvrdi da se radi o uštedi. Ostaje pri brojci od 15.5 milijuna kuna koje trenutačno plaćaju i 14.8 milijuna nakon selidbe.

20.10.2014.
19:12
VOYO logo

O preseljenju u Zagreb Tower ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nije htio govoriti pred kamerom. No, i dalje tvrdi da je preseljenje opravdano te da postoji 28 verzija projekcija zakupa koje prikazuju troškove. Neobjavljivanje ugovora o zakupu pak pravda poslovnom tajnom. Njegova prethodnica tvrdi - to nije točno.

"Nema poslovne tajne ako se projekti financiraju javnim novcem. Ministarstvo zaštite okoliša treba objaviti finalnu varijantu tog ugovora koji je potpisao ministar i onda će sve biti jasno", istaknula je šefica ORaH-a Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da ministarstvo to nije željelo napraviti, ugovor o zakupu između Fonda za zaštitu okoliša objavila je Slobodna Dalmacija. Uz taj isti, RTL Danas posjeduje i ugovor o zakupu i za Ministarstvo zaštite okoliša. Oba dokazuju da će najamnina za Ministarstvo i Fond biti znatno veća. S time da se Fond obvezao i pribaviti bezuvjetnu bankarsku garanciju u iznosu od 7 milijuna kuna! U Ministarstvu i dalje tvrde da se moraju seliti.

"Poticaja za razmatranja opcija preseljenja bilo je nekoliko: nepovoljni ugovori za pojedine lokacije, dopisi najmodavaca sa zahtjevom za iseljenje na pojedinim lokacijama, dopisi s promjenama uvjeta najma", priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako nemaju gdje smjestiti nove zaposlenike te kako dio prostora sada primjerice plaćaju 5 kuna po četvornom metru na jednoj, a 92 kune na drugoj lokaciji. Uz to, kažu, nitko ne računa uštedu nakon što se oni isele. Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom tvrde kako već sada postoje zainteresirani za prostore Fonda na Ksaveru.

"Tamo kandidiraju Državni zavod za radiologiju, Državni ured za suradnju sa Strasbourgom koji jako puno plaća u Dalmatinskoj ulici, zatim Državni ured za nabavu, Državni ured za stambeno zbrinjavanje te samo Ministarstvo", naglasio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prostor u Krajiškoj, za koji se zalagala Mirela Holy, navodno nisu mogli jer su trebali preseliti 674 zaposlenika, dok u nju stane tek 290 osoba. Holy tvrdi da tamo ionako nije trebalo seliti Ministarstvo već Uprava za zaštitu prirode, Državni zavod za zaštitu prirode te nacionalna parkovna agencija.

"Da se ipak isplati posao adaptacije te zgrade dokazuje Agencija za kontrolu zračnog prometa koja je odlučila kupiti taj prostor", dodaje Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preseljenje u privatni poslovni prostor ministarstvu je odobrio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) koji za njega nije mogao naći adekvatnu lokaciju među tisućama državnih nekretnina.

"Mi smo imali na raspravi samo dokument u kojem je vidljivo da je ukupni kumulativni učinak pozitivan. Mi smo raspravili samo onaj prijedlog o preseljenju koje je izradilo Ministarstvo", rekao je Pejnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ono što je kasnije usuglašeno između Ministarstva i najmodavca daleko je od uštede. Agencija za zaštitu okoliša tako će plaćati čak 45 posto veću najamninu. Njezin donedavni ravnatelj, Goran Heffer, koji je prošli tjedan iznenada dao ostavku, danas poručuje da razlog nije to, već njegova želja da dovrši neke svoje projekte.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo