NOVI PREDSJEDNIKOV SPOMENIK / I Osječani odali počast Franji Tuđmanu

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Na osječkom Trgu slobode u četvrtak je navečer svečano otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, prvome hrvatskom predsjedniku, autora akademskog kipara Ante Jurkića.

30.5.2013.
22:25
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

OSIJEK - Izradu spomenika su, u iznosu od 550 tisuća kuna, financirali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a osječki gradonačelnik KrešimirBubalo istaknuo je kako je spomenik znak zahvalnosti prvom hrvatskom predsjedniku, čovjeku koji je ostvario hrvatski san o samostalnosti i suverenosti.

"Nema ljepšeg mjesta za spomenik čovjeku koji nas je sve zadužio od Trga slobode, najljepšeg trga u Hrvatskoj, u nepokorenom gradu Osijeku", rekao je Bubalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je naglasio kako je i ovaj spomenik odgovor na nepravedne presude (šestorici Hrvata iz BiH) i pokušaj da se predsjednika Tuđman okrivi za zločinački poduhvat.

Sin prvoga hrvatskog predsjednika dr. MiroslavTuđman, saborski zastupnik HDZ-a, rekao je kako spomenik prvom hrvatskom predsjedniku "zaista nije mogao dobiti bolje mjesto nego na Trgu slobode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zahvalio se osječkom gradonačelniku Krešimiru Bubalu, Gradskom vijeću grada Osijeka, osječko-baranjskom županu VladimiruŠišljagiću i Osječko-baranjskoj županiji u ime svoje obitelji i svoje osobno ime "na tako velikom poklonu čovjeku koji je oduvijek sanjao hrvatsku slobodu".

Dr. Miroslav Tuđman je rekao kako je ovaj spomenik i znak zahvalnosti svim žrtavama Domovinskog rata, podsjetivši kako je samo u Osijeku ubijeno 1700 civila i branitelja. Osvrnuo se i na "nepravedne presude" u Haagu te izrazio uvjerenje da će i "ovaj put pravda pobijediti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik dr. Franji Tuđmanu u bronzi, koji je s postoljem visok oko 3,5 metra, otkrio je sin prvoga hrvatskog predsjednika dr. Miroslav Tuđman.

Na svečanosti su uz brojne Osječane i osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića nazočni bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a TomislavČuljak te saborski zastupnik i međunarodni tajnik HDZ-a DavorStier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik dr. Franji Tuđmanu postavljen je na nedavno obnovljenom osječkom Trgu slobode, čiju je obnovu u iznosu od 24 milijuna kuna financirao grad Osijek.

Nakon svečanosti otkrivanja spomenika gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i njegovi prijatelji podijelili su Osječanima tri tisuće hrvatskih zastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnju zastava je financirao gradonačelnik i, kako je rekao, njegovih 15 prijatelja.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo