sjednica vlade / I Porezna uprava oprašta dugove najugroženijim građanima

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade ministri su se složili kako će i Porezna uprava opraštati pojedinačne dugove građana najviše do 25.000 kuna.

29.1.2015.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o izmjenama Zakona o poticanoj stanogradnji (POS). Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je kako se promjene mogu svesti u tri bitna segmenta.

"Prvo, radi se o raznim usklađivanjima s kojima smo se susreli u provedbi. Drugo, spuštamo kamate - za početak s dva na jedan posto, a otplata državnih sredstava s pet na tri posto. To će našim građanima omogućiti da sigurnije i lakše dođu do svoje nekretnine. Treće, najam. Prijedlog je da stanovi koje država gradi da se ne prodaju nego da idu u najam, naša agencija to radi bez ikakve naknade", pojasnila je ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnji puit smo se dogovorili da idemo s onim odredbama kojim će se urediti posebne poreze odredbe za one koji špekuliraju s nekretninama, koje stoje neiskorištene, nadam se da na tome radite", dodao je premijer Zoran Milanović. 

Pred Vladom se našao i prijedlog izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Između ostalog, time je usvojen prijedlog skraćivanja postupka dodjele u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Porezna uprava oprašta dugove

Vlada je raspravljala o prijedlogu mjera za ublažavanje financijskih teškoća dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

"U ovaj sporazum se uključuje Porezna uprava te će se otpisivati dugovi do pojedinačno najviše 25.000 kuna. Porezna uprava otpisivat će dugove do 25.000 kn evidentirane na dan 30.9.2014. građanima koji zadovoljavaju kriterije", kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija također je naglasio kako se uvodi financijsko obrazovanje u obrazovne procese radi podizanja financijske pismenosti i izbjegavanja financijskih poteškoća.

Rezidencija u Visokoj dana na korištenje Uredu predsjednice

Na sjednici Vlade odlučeno je da se rezidenciju u Visokoj ulici, za koju je sada nadležan Državni ured za upravljanje državnom imovinom, dodijeli na upravljanje Uredu predsjednice, sukladno najavama izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da Pantovčak želi zamijeniti rezidencijom u Visokoj. Riječ je o izmjeni i dopuni Odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu RH, kojima je do sada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika RH i Uredu za državni imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska plaća 69 milijuna kuna Autocesti Zagreb – Macelj

Vlada bi trebala prihvatiti i mišljenje i odobriti prijedlog Državnog odvjetništva za sklapanje nagodbe između Republike Hrvatske i Autoceste Zagreb – Macelj, tako da Republika Hrvatska prizna i uplati AZM-u 69 milijuna kuna, a da AZM plati Republici Hrvatskoj 7,2 milijuna eura i povuče tužbu podnesenu protiv Republike Hrvatske pred ad hoc arbitražnim sudom i odrekne se tužbenog zahtjeva.

Vlada javno oprašta dugove

Prihvaćen je i amandman Hrvatskih laburista kojim su tražili izmjene Zakona o proračunu. Naime, oni zahtijevaju da se otpis ili obračun otplate dugova javno objavljuje, što bi primjenjivale i jedinice lokalne uprave i samouprave. Također, Vlada bi isto javno objavljivala kome otpisuje dugove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo