ODRŽIV MIROVINSKI SUSTAV / I žene će u penziju sa 65 godina

Image

Vlada predložila izmjene Zakona prema kojima će se ženama dob za odlazak u mirovinu svake godine povećavati za šest mjeseci.

29.7.2010.
14:26
VOYO logo

ZAGREB - Vlada je u četvrtak predložila nacrt izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojem će se od 2011. do 2019. ženama  dob za odlazak u mirovinu svake godine povećavati za šest mjeseci, pa bi se dob za odlazak u mirovinu ženama i muškarcima izjednačila 2020. godine.

Uvodi se i novi sustav penalizacije za ranije umirovljenje i s dosadašnjih 1,8 posto po godini to diže na 4,08 posto, pa bi za umirovljenje pet godina prije zakonskog roka za odlazak u starosnu mirovinu to smanjenje bilo 20,4 posto. Istodobno bi se pak svaka godina staža iznad zakona mirovina povećava za 4,08 posto, odnosno za maksimalnih pet godina za 20,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene će stupiti na snagu 1. listopada, a time će se, istaknuo je ministar rada Đuro Popijač, izvršila i odluka Ustavnog suda iz 2007. godine koji je za izjednačavanje dobi za starosnu mirovinu za žene i muškarce odredio kraj 2018. godine.

"Potrebno je nekad donositi ovako teške i nepopularne mjere, ali u cilju stabilizacije i uspostave održivog mirovinskog sustava na duži rok", kazao je ministar Popijač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo