protivio se seljenju / Iako je već smijenjen, Voća dao ostavku: 'Zmajlović je potpisao tajni ugovor'

Dosadašnji ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća u ponedjeljak je podnio ostavku jer ne želi AZO preseliti u nove urede u Zagrebtoweru, no istodobno ga je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović smijenio po hitnom postupku

20.4.2015.
18:30
VOYO logo

Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća danas je razriješen dužnosti zbog odbijanja potpisivanja odluke o preseljenju u Zagrebtower. Iako se pisalo kako Voća podnosi ostavku u znak otpora ministru Zmajloviću, priopćenje u ponedjeljak ujutro iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode istaknuli su kako je njemu uručen otkaz. 

Voća je sazvao konferenciju za medije u 11 sati na kojoj je ponovio kako podnosi otkaz zbog pritisaka, iako ga je Zmajlović ranije već smijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada dođe vršitelj dužnosti ravnatelja AZO, bojim se osvete nad ostalim ljudima u AZO koji su bili protiv preseljenja kako se ne bi oštetio državni proračun. Nadam se da će ta osoba biti svjesna što će potpisivati jer će sigurno potpisati preseljenje, uvjeren sam da neće misliti svojom glavom", rekao je Voća na presici.

Dodao je kako ne zna što stoji u ugovorima o preseljenju koje je Zmajlović potpisao još u lipnju 2014. jer su tajni. Također je ponovio da je Zmajlovićevo preseljenje predmet USKOK-ove istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voća za RTL: 'Ovo nije politički manevar, to je odluka mene i radnika agencije'

Voća je pak ustvrdio kako je odbio potpisati ugovor je je financijski štetan za AZO i to je potkrijepio podacima po kojima bi preseljenje na novu lokaciju stajalo oko 678.000 kuna više od ostanka na sadašnje dvije lokacije.

"I to za svega 134 četvorna metra više, što je 13,11 posto dodatnog prostora u odnosu na sadašnji", dodao je Voća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako se i radnici AZO-a protive prelasku u luksuzne prostore Zagrebtowera zbog skupoće i nepotrebnog opterećenja državnog proračuna, kao i neizvjesnosti u vezi ugovora o podzakupu s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode na pet godina, te s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na tri godine.

"Tražio sam ispravnu i transparentnu proceduru i zbog toga se na mene radio pritisak", rekao je i upitao zašto Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije odgovorio na pitanja može li AZO potpisati ugovor o podzakupu s Ministarstvom i zašto se ne žele izmijeniti uočene pogreške kod urudžbenog broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zmajlović je potpisao tajni ugovor sa Zagrebtowerom'

Na optužbe ministra Zmajlovića da je odgovoran za štetu jer se već mjesecima plaća najam u Zagrebtoweru za prostore koji se ne koriste, Voća je odgovorio da je lani u srpnju Zmajlović potpisao 'tajni ugovor sa Zagrebtowerom', a Agencija je u to bila uključena tek u prosincu kada je dobila zadatak prikupiti potrebne dokumente za preseljenje.

Osim toga, bili su primorani sudjelovati u adaptaciji sedmog kata i troškovima izrade WC-a budući da je na katu bio samo jedan WC na 70 zaposlenih što bi, smatra, trebalo biti na teret Zagrebtowera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista mi je nejasno otkud Zmajloviću uopće ideja da meni ili Agenciji nametne trošak dosadašnjeg najma prostora u Zargebtoweru", kaže Voća.

Odbijanje preseljenja, rekao je Voća, "nije političko pitanje nego moj osobni stav i stav Agencije, jer ne želimo da građani snose nepotreban trošak". Kaže da se nadao sankcijama za odgovorne zbog tih troškova, a ako dođe do smjene vlasti, novi ministar sigurno će provjeriti ugovore koji su sada tajni, a koje je kao čelnik AZO-a mogao samo prolistati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ostavke Voća će preuzeti u punom radnom vremenu posao izvanrednog profesora na Agronomskom fakultetu, zbog čega je također bio, tvrdi, neopravdano prozivan da je u sukobu interesa.

Razriješen ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlozi razrješenja su nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a  od 16.12.2014. čime je Ravnatelj doveo u pitanje svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima", obrazložili su u Ministarstvu.

"Ravnatelj nije postupio po nalogu Upravnog vijeća  od 16.12.2014. koje je donijelo odluku o sklapanju ugovora o podzakupu s Ministarstvom i Fondom za poslovne prostore. Premda su se tehnički i prostorni uvjeti za preseljenje stekli u studenom 2014. i u prosincu 2014. osigurala i dodatan pisana odobrenja svih nadležnih tijela, te Upravno vijeće16.12.2014.  donijelo odluku kojom se nalaže Ravnatelju sklapanje Ugovora o podzakupu, Ravnatelj nije sklopio ugovor. Time je uzrokovao dodatni i nepotrebni trošak za državni proračun koji se procjenjuje na 150.000 – 250.000 kn. Pored toga, suprotno odluci Upravnog vijeća, zatražio je 23. travnja od DUUDI-ja dodatni prostor na drugoj lokaciji čime u pitanje dovodi kompletan proces preseljenja triju proračunskih tijela, Ministarstva zaštite prirode i okoliša, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Agencije za zaštitu okoliša te vanproračunskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na objedinjenu lokaciju  i otvara rizik milijunske štete za proračun", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem zahtjeva Upravnog vijeća AZO-a upućenog Ministarstvu zaštite okoliša i prirode od 17.4. Ministar je donio odluku o Razrješenju Ravnatelja koja stupa na snagu odmah.

Afera Zagrebtower

Podsjetimo, ministar Mihael Zmajlović urede u Zagrebtoweru uzeo je u najam još u listopadu prošle godine. Ministarstvo zaštite okoliša dosad je platilo gotovo pola milijuna kuna državnog novca za prostor koji nitko ne koristi. Iako su i Državni zavod i Fond za zaštitu okoliša već tamo, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša tvrdi da i dalje nema sve potrebne suglasnosti za preseljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje urede na Ksaveru Agencija je do sada plaćala 252 tisuće kuna godišnje, dok je cijena najma u Zagrebtoweru čak pet puta veća.

"Jeftinije lokacije nema. To je iskomunicirao Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Radi se o transakciji koja neće iziskivati dodatna ulaganja kao što bi to bilo da se selimo negdje drugdje", uvjeravao je Zmajlović u prosincu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo