sustavno rješavanje problema / Igre gladi ili kako će se djeca natjecati za školske obroke

Image
Foto: RTL

Platforma 112 traži od Ministarstva socijalne politike i mladih, ali i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da pristupe sustavnom rješavanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji kroz jačanje institucija sustava, a ne putem projektnog financiranja udruga

19.3.2015.
8:00
RTL
VOYO logo

Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je 13. ožujka 2015. poziv za prijave projekata udruga usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Na poziv se mogu prijaviti udruge s projektima usmjerenim na osiguravanje prehrane u školi djece iz socijalno ugroženih obitelji.

"Uvjerene smo da je model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge krivi put rješavanja jednog od gorućih problema. Njime se podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci. Nije jasno kako će se spriječiti obilježavanje te djece selekcijom niti je jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije. Netko ironičan mogao bi ovaj natječaj nazvati i Igrama gladi jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih", pitaju se iz Platforme 112, koja okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna je i druga točka natječaja kojom se preko udruga želi nabavljati i dijeliti odjeću, obuću, školski pribor, opremu za nastavu tjelesno-zdravstvene kulture i drugih potrepština za djecu. 

"Država je dužna to činiti isključivo putem institucija sustava jer sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednake uvjete školovanja", poručuje Platforma 112. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujedno, mora se javnosti odgovoriti da li se i kako predviđena proračunska sredstva povezuju s novcem koji nam stoji na raspolaganju u namjenskom programu FEAD Europske unije za koji je zaduženo Ministarstvo socijalne politike i mladih, raspisivatelj ovog nevjerojatnog natječaja", dodaju. 

Na jednako loš način, znači putem sličnog natječaja, rješavalo se i pitanje osobnih asistenata u nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo od Ministarstva socijalne politike i mladih, ali i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da pristupe sustavnom rješavanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji kroz jačanje institucija sustava, a ne putem projektnog financiranja udruga", naglašavaju iz Platforme 112..

"Sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednaka prava i jednake mogućnosti a to se može postići jedino dugoročnom sustavnom podrškom kroz institucije kojima to i jest u opisu poslova. Stoga od nadležnog ministarstva tražimo poništenje ovog natječaja i žurnu izradu cjelovitog Programa subvencioniranja prehrane i materijalne podrške za socijalno ugroženu djecu školske dobi koji će se osloniti na sustav centara za socijalnu skrb, u koordinaciji sa školama, uz isključivanje svakog oblika diskriminacije. O našem zahtjevu tražimo žurno i javno izjašnjavanje potpredsjednice Vlade Milanke Opačić i Pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić", zaključuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo