'Poleti Tuđmane, poleti' / Incident na postavljanju spomenika Tuđmanu u Splitu

Image
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Tri su osobe postavile transparent na žičanu ogradu kod Biskupove palače nakon čega je jedna osoba to pokušala skinuti. U tom momentu je došlo do vike i galame među njima zbog čega je trebala intervenirati policija.

17.5.2013.
20:39
Ivana Ivanović/PIXSELL
VOYO logo

Policija je morala intervenirati pošto je mlađa ženska osoba u 12,30 sati na žičanu ogradu kod Biskupove palače, gdje se svečano otvarao spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, postavila natpis na kojem je stajalo: "Poleti Tuđmane, poleti!". Kad ga je muškarac pokušao skinuti, nastala je svađa i vika.

Iako je policija u postaju privela četiri osobe kako bi im zbog remećenja javnog reda i mira utvrdila identitet, na kraju je utvrđeno da su u cijelom slučaju sudjelovali samo žena i muškarac protiv koji su i podnesene prekršajne prijave, izjavila je Željka Radošević iz splitske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu izgreda priopćenje je poslao DraganMarkovina s nezavisne liste "Drugo lice Splita" u kojemu tvrdi kako su uhićeni članovi i aktivisti s njegove liste.

"Transparent je parafraza poznate pjesme Splitu 'Poleti galebe, poleti!', a tim činom smo htjeli izraziti nezadovoljstvo zbog podizanja spomenika čovjeku koji je utjecao na sustavno devastiranje grada devedesetih, a od čega se nije oporavio do današnjeg dana", tvrdi Markovina u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako time izražava potporu obespravljenim radnicima i braniteljima čija se prava sustavno krše te podsjeća da je novac za spomenik u ovo krizno vrijeme mogao i trebao biti potrošen na rješavanje statusa tih ljudi, o čemu je jasno stajalište iskazalo više od 4000 Splićana koji su u samo sedam dana dali svoj potpis protiv takvog bahaćenja za predizborne svrhe.

Na kraju priopćenja navodi se kako nezavisna lista "Drugo lice Splita" osuđuje privođenje troje svojih članova i aktivista, koji su bili ometeni u mirnom izražavanju političkog stajališta, te upozorava na još jedan pokušaj izjednačavanja žrtve i napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik hrvatskoj neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu otkrio je splitski gradonačelnik ŽeljkoKerum koji je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je Tuđman zajedno s hrvatskim braniteljima najzaslužniji za stvaranje hrvatske države.

Kerum je istaknuo da "mi imamo Tuđmana", a da je postavljen ne zahvaljujući njemu, Mati ili Juri nego zahvaljujući građanima koji su izabrali Gradsko vijeće koje je izglasalo tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je osporio vjerodostojnost izlaznih anketa istaknuvši da je u sudskom sporu sa agencijom Ipsos Puls.

Miroslav Ćiro Blažević je dodao kako su "Splićani opet prvi, a tko je kriv drugima što nisu oni isto učinili". O izborima nije htio, ali rekao je da se nada da će pobijediti njegov prijatelj Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku među ostalima je nazočio i njegov sin Miroslav Tuđman.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo