KONAČNO DOBRE VIJESTI / Industrijska proizvodnja raste peti mjesec zaredom

Ohrabrujuće vijesti stižu iz Državnog zavoda za statistiku. Već peti mjesec za redom u Hrvatskoj raste industrijska proizvodnja, što se nije dogodilo još od početka recesije. No, sve je više i onih kojima se računi blokirani.

27.6.2014.
18:41
VOYO logo

Ukupna hrvatska industrija tek se sada budi i nakon krize prvi put spaja pet mjeseci neprekidnog rasta. U svibnju je na godišnjoj razini opet skočila  -  ovaj put za 1,2 posto. Ova poduzetnica sretna je što se ostatak ekonomije priključuje njenom pozitivnom trendu.

"Nas poduzetnike izuzetno veseli rast industrijske proizvodnje. To je baš satisfakcija. Smatramo to i svojim osobnim uspjehom jer svi mi u svojim poslovnim projektima i s puno poslovnog rizika zaista riskiramo, ali uz puno strpljenja i želje da idemo ka cilju veseli nas svaki pozitivan pomak", rekla je poduzetnica Josipa Maslać Petričević.

Taj pomak veseli i premijera Zorana Milanovića. Najveći rast od 10 posto bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju.

Tvrtke ga već sad osjećaju a građani još ne. Prema najnovijim podacima FINA-e, više od 57 tisuća tvrtki i dalje je u blokadi no njihovi dugovi sada su pali na 32 i pol milijarde kuna. Građana u blokadi trenutno ima 318 tisuća, a njihov ukupni dospjeli dug prešao je 27 milijardi kuna. No i među njima ima propalih poduzetnika koji su se privatno zaduživali za svoje tvrtke.

Iako su dugovi građana i tvrtki vrlo visoki, bitni su trendovi koji pokazuju da tvrtke svoje probleme već neko vrijeme rješavaju. Dok građani iz mjeseca u mjesec idu u sve veći problem i ima ih sve više kojima su blokirani računi.

Općenita prezaduženost i građana i tvrtki, prema MMF-u, jedan je, od glavnih razloga tromosti hrvatske ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo