Ministar ostojić ZA RTL DANAS / 'Institucije će postavljati ploče, a policijski posao je da to osigura'

Nakon najnovijih dramatičnih zbivanja u Vukovaru, gdje su prosvjednici porazbijali dvojezične ploče na latiničnom i ćiriličnom pismu sa zgrada Porezne uprave, Policije i Ureda državne uprave, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je u studiju RTL Televizije govoro o daljnjim koracima Vlade u vezi uvođenja dvojezičnih tabli u tom gradu.

2.9.2013.
15:50
VOYO logo

Gospodine Ostojiću - vidjeli smo već priopćenje Vlade - kakav je vaš komentar kao potpredsjednika na ono što se dogodilo?

Ustavni zakon se mora provoditi. Naša obaveza je i institucije policije će to osigurati. Svi oni koji su glasali za taj zakon, koji su mijenjali statut grada Vukovara, tvrdili tada da su u potpunosti posvećeni tome da se osigura dvojezičnost u Vukovaru, danas očito napuštaju to. Svatko ima pravo na prosvjed i to mu mora osigurati ova država, ali ne način da to radi nasiljem.

Pretpostavljam da se stav Vlade o uvođenju dvojezičnosti nije promijenio, a to govori i ovo što se poslijepodne dogodilo - postavljanje ploča na druge institucije?

Ne samo poslijepodne, institucije će postavljati ploče, a policijski posao je da to osiguraju.

Ploču čuvaju interventni policajci - hoće li tako biti sa svim zgradama i tko će to platiti?

Morate znati da provođenje zakona i demokracija neki put znaju koštati. Nikakva namjera nije bila da se troše resursi i policija na ovo, ali očito oni koji su spremni na nasilje moraju dobiti odgovor. Hrvatska policija, a posebno mogu garantirati da će biti osigurani da hrvatski policajci ne mogu nastradati u tome što provode zakon.

Ozlijeđeno je četvero policajaca - uništena je imovina - objavljeno je tek šturo priopćenje o obradi nad nekoliko osoba?

Sramota koja se dogodila, a to je napad na hrvatske policajce. Dvije policajke i dva policajca su ozlijeđena i to na način da nisu uporabili sredstva prisile. Nisu se pokušavali ni braniti već samo osigurati mirno postavljanje ploča. Očito da to nekome nije svetinja i u ovom trenutku počinitelji se nalaze na obradi u policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Svi oni koji su sudjelovali na ovaj način i činili kaznena djela bit će pronađeni.

Kako uopće ocjenjuje reakciju policije na terenu?

Moram reći da će to ocijeniti oni koji su nadležni za taktiku policijskog postupanja. Vjerojatno bi svaki od onih policajaca bio spreman pružiti otpor i riješiti tu stvar, ali procjena rukovoditelja u tom trenutku je bila takva. Da li je to bilo ispravno, to će procijeniti ljudi koji su stručni za to, ali ubuduće nećemo dopustiti bilo kakve napade na policajce.

Ministar Matić kaže da je žalostan što je hrvatski branitelj digao ruku na hrvatskog policajca?

Ja uopće neću to tako govoriti. Onaj tko primjenjuje nasilje ne može se vaditi da je hrvatski branitelj.

Stožer za obranu Vukovara najavio je daljnje akcije i blokadu grada - kako shvaćate te poruke?

Svatko ima pravo na prosvjed. Treba to raditi na legalan način.  Neka ga prijave i bit će im osigurano da mogu te prosvjede raditi. Nasilje nije dopušteno, uništavanje državne imovine nije dopušteno. Svi oni koji misle da ne treba primjenjivati ustavni zakon, slobodno neka pokrenu inicijativu, neka promjene ustavni zakon pa ćemo onda primjenjivati onda taj novi koji bude usvojen.

Bojite li se prijetnji Vladi da je bolje da ne dolazite na obilježavanje Dana sjećanja 18. studenog?

Ako netko ima pravo uzurpirati mjesto pijeteta u davanje počasti žrtvama Vukovara, onda to puno više govori o njemu nego bilo kome drugome. Oni koji su pali u Vukovari, pali su za demokratsku Hrvatsku, za zemlju u kojoj vlada pravo i red, a sigurno ne za nasilje.

Je li moguće neko polovično rješenje koje je spomenuo i ministar Bauk, da se točno zna što po Statutu grada može biti proglašeno u gradu područjem koje ne treba dvojezičnost?

Vidimo danas pravo licemjerje, a to je da oni koji su usvojili Statut grada i koji su upravo tvrdili da će dvojezičnost biti pravo svih koji u njemu žive danas mijenjaju takav stav pa neka izvole i neka to onda naprave. Ako su se već za to zalagali onda neka to i osiguraju. Prema tome, njihova poruka bi trebala bi biti da se smanje tenzije i da shvate da nikakve ploče na dva jezika ne mogu biti razlog za nasilje, za napad na hrvatsku policiju, za uništavanje državne imovine i da to bude razlog novih podjela.

Znamo da ovaj problem već dugo postoji i da je postavljanje ploča odgođano - je li ovo bio pravi tajming  - s obzirom na to da je u petak visokorizična utakmica između Hrvatske i Srbije.

Kakve to veze ima. Onda bi sad mogli reći da je u petak bila konstituirujuća sjednica vijeća u Vukovaru. Nikakav poseban tajming nije napravljen. Uostalom znate da u Vukovaru postoje 24 državne institucije na 20 zgrade. To se radilo za vrijeme radnog vremena. Svak onaj koji misli da je to nekakva kampanja, moram poslati poruku - to rade državne institucije na način da ako ih netko priječi onda policija mora doći intervenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo