Linić povukao najavu / Ipak neće uzeti milijarde fakultetima: 'Odustali smo zbog galame'

Image
Foto: RTL

Takvo ponašanje ministar smatra "jako neodgovornim" ističući da sveučilišta imaju autonomiju, no dužni su se ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna.

27.2.2014.
12:07
RTL
VOYO logo

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da se 1,6 milijardi kuna samostalnih prihoda hrvatskih sveučilišta u ovom trenutku neće prebaciti u državnu riznicu i to zbog, kako je rekao, "galame" koju oko tog pitanja stvaraju sveučilišta, ali i poručio da će se to zbog zahtjeva državne revizije "prije ili poslije morati učiniti".

Ministar Linić tako je danas ispred Banskih dvora, odgovarajući na novinarska pitanja, povukao svoju raniju najavu zbog koje je jučer održana i izvanredna sjednica Rektorskoga zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali hoće li tih 1,6 milijardi kuna ući u državni proračun, a on je rekao: "Ne, neće ući jer se odustalo od toga s obzirom na galamu koju stvara sveučilište".

Takvo ponašanje ministar smatra "jako neodgovornim" ističući da sveučilišta imaju autonomiju, no, naglasio je, kada je u pitanju financiranje, dužni su se ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka pročitaju revizijske nalaze jer revizija inzistira da se svi vlastiti prihodi moraju provesti kroz proračun, tako da nadležni ministar može kontrolirati način trošenja", poručio je ministar financija.

Upozorio je pritom da se iz provedenih revizija svakog sveučilišta, veleučilišta i fakulteta vidi da "revizija daje negativne ocjene jer se razbacuju novci u plaće, nekontrolirane troškove, dnevnice, a ne ono za što su ta sredstva dužni koristiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise, a kad je to akademska zajednica, onda je to jako loše", smatra Linić.

Ponovio je da je riječ o 1,6 milijardi kuna koje su se prošle godine nezakonito, nenamjenski trošile za visoke materijalne rashode, a mogle su se koristiti za druge potrebe u obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovogodišnji prihodi će se sada itekako ozbiljno kontrolirati kako se troše. Prije ili poslije to će se morati učiniti jer je to zahtjev državne revizije. To bi trebalo biti riješeno zakonom o izvršenju državnog proračuna i nema nikakve veze s autonomijom sveučilišta", zaključio je.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo