POTONULI ZBOG BANAKA / Irsku spašavaju s 85 milijardi eura

Image

Irska, MMF i Europska unija su dogovorile program oporavka državnih financija. Irsko gospodarstvo je i dalje na dobrim nogama, a državu je uzdrmao prezaduženi bankarski sektor.

29.11.2010.
6:32
VOYO logo

DUBLIN - Osoblje Međunarodnog monetarng fonda (MMF) postiglo je sporazum s Irskom o zajmu od 22,5 milijarde dolara, u okviru šireg sporazuma s Europskom unijom o programu sanacije javnog duga i restrukturiranju bankarskog sustava Irske vrijednog 85 milijardi eura, priopćio je u nedjelju izvršni direktor Fonda Dominique Strauss-Kahn.

Izvršni odbor MMF-a u prosincu bi trebao potvrditi zajam Irskoj, koji bi se u iduće tri godine isplaćivao iz tzv. Proširenih sredstava (EFF) MMF-a, uz poček otplate od četiri godine i početnu kamatu od 3,12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financijski paket od 85 milijardi eura podržat će nastojanja Irske da se njezino gospodarstvo vrati na pravi put. Od toga, Europska unija i bilateralni europski kreditori, obvezali su se na ukupno 45 milijardi eura. Irske vlasti odlučile su pridonijeti sa 17,5 milijardi eura iz novčane rezerve i ostale tekuće imovine, a doprinos MMF-a bi kroz tri godine bio 19,5 milijardi SDR (specijalnih prava vučenja) ili oko 22,5 milijarde eura", naveo je Strauss-Kahn u priopćenju MMF-a.

On je ocijenio da su irske vlasti predložile "jasan i realan paket" politika za ozdravljenje irskog bankarskog sustava i svojih javnih financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržan značajnim financijskim sredstvima, ovaj program može ojačati povjerenje na tržištu i vratiti irsko gospodarstvo na kolosijek", naglasio je izvršni direktor MMF-a.

Strauss-Kahn je izrazio nadu da će sa "smanjenjem zaduženja, reorganizacijom i dovoljnom kapitalizacijom", Irska na kraju procesa restrukturiranja imati "manji, snažniji i bolje kapitaliziran bankarski sustav koji će učinkovito služiti potrebama irskog gospodarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na fiskalnoj strani Irska je donijela sveobuhvatan nacionalni plan oporavka, koji će biti osnova za proračun 2011. i mjere fiskalne konsolidacije do 2014. "Fiskalni plan donosi odgovarajuću ravnoteža između prihoda i rashoda, te primjereno održava mrežu socijalne sigurnosti u Irskoj", ocijenio je Strauss-Kahn.

Proračunski deficit Irske ove je godine narastao na vrtoglavih 32 posto bruto nacionalnog proizvoda (BDP), ponajviše zbog državne sanacije irskih banaka čije je zaduženje, po pisanju The Wall Street Journala, gotovo 10 puta veće od irskog BDP-a, koji je 2009. iznosio 223 milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo