srednja sila / Iskompleksirani Francuzi uzrujani zbog gubitka ugleda

Image

Pedeset sedam posto Francuza misli da Francuska gubi ugled na međunarodnoj pozornici, a većina ispitanika u 11 zemalja smatra da joj ugled raste, ali se i jedni i drugi slažu da je Francuska srednja sila, po anketi .

22.2.2012.
8:10
VOYO logo

Prema anketi TNS Sofresa, provedenoj u 12 zemalja, 57 posto Francuza misli da je uloga Francuske na međunarodnoj pozornici slabija nego prije 20 godina. No, ipak u većini drugih zemalja mahom imaju dojam da francuska uloga jača.

"Kao da Francuzi, poznati po svojoj sklonosti mrzovolji, nisu svjesni svojih mogućnosti i kao da ih podcjenjuju u odnosu na ono što o njima misle druge zemlje", ocijenili su autori studije koji zaključuju da Francuzi pate od 'kompleksa gubitka ugleda'.

Francuzi i ispitanici u drugim zemljama slažu se da je Francuska srednja sila: 45 posto Francuza je svrstava između 6. i 9. mjesta na ljestvici svjetskih velesila, tek je 29 posto vidi među prvih pet, a 18 posto je smješta ispod 10. mjesta i niže.

U tome se slažu s gotovo svim anketiranim zemljama, gdje Francusku mahom svrstavaju između 6. i 9. mjesta. Samo većina Malijaca vidi Francusku među prvih pet zemalja svijeta (65 posto).

U svim anketiranim zemljama većina ispitanika kaže da voli Francusku. Najpopularnija je u Brazilu i u Poljskoj gdje 82 posto anketiranih kaže da voli Francusku i u Indiji (81 posto). Gotovo trećina Britanaca (36 posto), Malijaca (32 posto) i Španjolaca (28 posto) kaže da ne vole Francusku.

Za 92 posto Marokanaca, 85 posto Indijaca, 80 posto Brazilaca i 72 posto Poljaka "Francuska je zemlja ljudskih prava".

U istraživanju su sudjelovale Njemačka, Brazil, Egipat, Španjolska, SAD, Francuska, Indija, Japan, Mali, Maroko, Poljska i Velika Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike