U DUBROVNIKU STRAH / Istra se pobunila protiv nedjelje

Istarski župan, gradonačelnici, načelnici i obrtnici od Vlade traže hitno donošenje uredbe o ukidanju neradne nedjelje za trgovine. Sajmu unatoč, u Dubrovniku trgovine ove nedjelje nisu radile.

14.6.2009.
16:28
VOYO logo

PULA - Nekolicina čelnika istarskih gradova i općina, istarski župan Ivan Jakovčić te predstavnik udruženja obrtnika zatražili su u nedjelju sa središnjeg trga u Puli hitno donošenje uredbe kojom bi se lokalnim upravama prepustilo uređivanje radnog vremena prodavaonica tijekom turističke sezone.

"U ime istarskih gradova i Županije Vladi upućujemo inicijativu da se već od ovoga tjedna lokalnim upravama prepusti odluka o radnom vremenu tijekom turističke sezone te od Vlade tražimo da donese uredbu o radu, a ne neradu", rekao je Jakovčić, dodajući da skup gradonačelnika i načelnika pokazuje jedinstvo i opredjeljenje Istre protiv Vladine uredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako je skup inicijativa za temeljno pravo na rad, koji treba biti adekvatno i plaćen. "Statistike govore da je, uz manji broj gostiju u odnosu na lanjsku sezonu, pad prometa u trgovinskom sektoru veći od 15 posto, što automatski znači slabije punjenje proračuna", rekao je i upitao hoće li to značiti i kresanje proračuna pulskoj Općoj bolnici i studentskom kampusu, budući da se već ranije pokazalo kako se Istri, kazao je, prvoj smanjuju sredstva.

Rekao je i da se mnogima u susjednoj Italiji već unaprijed daju naputci kako u Hrvatskoj trgovine ne rade i da je bolje opskrbiti se kod kuće. Odluku o radnom vremenu trgovina, kao i onu o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, valjalo bi preispitati, jer direktno ugrožava ugostitelje i punjenje lokalnih i državnih proračuna, kazao je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po inicijativi, koju podupiru i Istarske obrtničke komore te Udruženje obrtnika Pule, nova bi uredba trebala vrijediti do 1. studenoga, kada bi u Saboru trebalo odlučiti što i kako dalje.

Inače, nekoliko istarskih gradova odlučilo je cijeli lipanj proglasiti mjesecom turističkog sajma, što bi svim trgovcima navodno trebalo omogućiti da si sami određuju kakvo će radno vrijeme imati, uključujući i nedjelje i blagdane. Manevarski je prostor dozvoljen između 7 ujutro i ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sajam je na protekli blagdan Tijelova bio proglašen i u Hvaru, no sve je izvjesnije da bi tamošnjim trgovcima koji su otvorili vrata svojih radnji, mogle stići kazne, zbog čega gradonačelnik Pjerino Bebić spominje mogućnost organiziranja humanitarne akcije kako bi im se pomoglo platiti eventualne globe.

A u Dubrovniku, premda je novopečeni gradonačelnik Andro Vlahušić ovu nedjelju također proglasio danom sajma, tek su rijetki otvorili vrata trgovina, bojeći se da bi im mogle stići kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte u videoprilogu RTL-ovog Matka Saltarića.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo