sumnjivo podrijetlo / Istraga o Janšinoj imovini: 'To je lov na vještice i inkvizicija'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivši premijer Janez Janša nazvao je istragu o podrijetlu svoje imovine 'lovom na vještice, inkvizicijom i medijskom predstavom'

16.4.2015.
13:30
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u četvrtak je 'lovom na vještice' nazvao financijsku istragu o podrijetlu svoje imovine, koja je navodno pokazala da ona za pola milijuna eura prelazi prihode koje može dokazati pa bi mu mogla biti oduzeta.

"U tim postupcima moraš dokazati da nisi vještica, to je inkvizicija i medijski šou kako bi me se diskreditiralo", kazao je Janša na konferenciji za novinare u Ljubljani te dodao da cijela njegova imovina ne prelazi ni polovicu spomenutog iznosa i da je većinom kupljena na kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći slovenski mediji, koji se pozivaju na istragu specijalnog tužiteljstva koje se bavi tim slučajem, objavili su da je istraga o nezakonitim Janšinim sredstvima završena prije mjesec dana, ali da Janša odbija primiti poziv na sud, gdje bi morao dati svoj iskaz.

Prema Janšinim tvrdnjama, od toga mediji i njegovi politički protivnici rade veliki skandal, iako on po zakonu nije dužan primiti poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako primi poziv, učinit će to rukavicama", naveo je Janša, koji slovensko pravosuđe smatra politički kontaminiranim i korumpiranim te tvrdi da će i presuda za korupcijsku aferu Patria, u kojoj je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, naposljetku pasti.

Državno odvjetništvo odbija komentirati rezultate financijske istrage protiv Janše navodom kako je riječ o predkaznenom postupku i da u sadašnjoj fazi ne može iznositi pojedinosti zbog zaštite privatnosti osoba u istrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizijska postaja POP-TV objavila je da je tijekom financijske istrage ispitivano i podrijetlo imovine Janšine supruge Urške, njegova brata Rajka Janše, ali i bankarske službenice Nataše Pajenk, koja je navodno obitelji služila kao osoba koja je raspolagala dijelom njihovih gotovinskih sredstava te se sumnjiči za pranje novca.

Špekulacije o navodnom pranju novca u krugu Janšine obitelji i s njom povezanih osoba u medijima su se pojavile prije dvije godine. Tada je protukorupcijsko povjerenstvo objavilo izvješće po kojem bi vrijednost Janšine imovine bila za preko 200.000 eura veća od one koju je sam prijavio u svojoj imovinskoj kartici kao državni dužnosnik čija je imovina pod javnim nadzorom. Zbog spomenute je afere Janši u proljeće 2013. izglasovano nepovjerenje kao predsjedniku vlade, a njegova se tadašnja koalicija raspala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljanski Dnevnik objavio je da je državno odvjetništvo ispitivalo i podrijetlo imovine nekada uglednog člana Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Zagožena, da su na njegovim računima u Sloveniji i Austriji pronađena sredstva u iznosu 840.000 eura te da se radi o nezakonito stečenoj imovini koja će biti zaplijenjena.

Zagožen je umro prošle godine, prije izricanja presude u korupcijskoj aferi Patria, u kojoj je uz Janšu bio jedan od suoptuženih. Sumnjičilo ga se da je 2005. godine organizirao sastanke predstavnika finske tvrtke za proizvodnju oklopnih transportera i oružja s predstavnicima slovenske vlade i vojske, koji su rezultirali velikim ugovorom koji je u Sloveniji dobila Patria, uz isplatu mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo