PROSVJED PROTIV ROCKWOOLA / "Istru ste pretvorili u hrvatski Černobil!"

Više stotina mještana Pićna i okolice okupilo se na prosvjedu protiv tvornice kamene vune Rockwool. Kažu da je zbog nje Istra pretvorena u hrvatski Černobil. U tvornici kažu da rade prema zakonu.

30.11.2008.
18:47
VOYO logo

POTPIĆAN - Na prosvjednom skupu, koji je pod nazivom "Recimo NE Rockwoolu" u nedjelju održan na središnjem trgu u Potpićnu, oko 700 mještana i članova ekoloških udruga ponovno su zatražili da se zatvori tvornica kamene vune "Rockwool", zbog onečišćenja otrovnim plinovima i štetnim otpadom te odgovornost političara zato što su dopustili njezinu izgradnju.

"Država nas je ostavila na cijedilu", "Ne vjerujemo vašem mjerenju", "Jakovčiću, vidimo se na izborima", "Tražimo zatvaranje Rockwoola", "Rockwool go home" samo su neki od transparenata koje su nosili ogorčeni prosvjednici, koji ne vjeruju tvrdnjama Rockwoola da je količina ispušnih plinova u skladu s propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed je prema riječima predsjednice udruge "Naša zemlja", koja je okupljanje mještana i organizirala, održan kako bi se pred cjelokupnom hrvatskom javnošću "u ime istine, zdravlja i očuvanja istarskog kraja" izrazilo nezadovoljstvo radom tvornice kamene vune "Rockwool" u Pićnu. Matilda Ilić kaže kako je mještanima dosta "ignoriranja i odricanja vlastite odgovornosti vladajućih političara koji su izravno ili neizravno sudjelovali u dovođenju najveće greenfield sramote u naš kraj i time stanovništvu namijenili život u raljama teške industrije". Negoduje što se pozivu na skup nisu odazvali čelnici Istarske županije koji su, kako je kazala, "umjesto obećanu hrvatsku Toscanu, od Istre stvorili hrvatski Černobil".

Na skupu je bio i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivo Banac, koji je poručio da u Hrvatskoj moraju vladati Ustav i zakon, a ne pojedinci, političke stranke ili tvornice. "Postoji samo jedan način, a to je da se pokrene pravni postupak jer jedino preko sudova možemo testirati sve ono što je sporno", kazao je Banac, dodajući da je HHO spreman pomoći svojim odvjetničkim timom te putem suradnje sa stranim organizacijama koje mogu ispitati kakvoću zraka u tom kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Rockwoola su pak na prosvjed odgovorili priopćenjem u kojem ponavljaju tvrdnju da tvornica radi prema propisima, da je izgrađena temeljem dozvole Ministarstva zaštite okoliša te da zrak u Pićnu i okolici nije zagađen.

Više doznajte u videoprilogu RTL-ove Ane Mušnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo