Djevojčica koja je ganula Hrvatsku / Ivana ipak smije plakati: operacija prošla uspješno!

Djevojčica koja je ganula Hrvatsku, jer joj svaki put kad zaplače zastane srce, uspješno je operirana u KBC-u Rebro. Petosatni zahvat predvodio je neurokirurg Hrvoje Jednačak, a Ivana se sada oporavlja na intenzivnoj njezi. Njezini roditelji, koji su prošli teške muke, nadaju se da će njihova djevojčica sada moći plakati bez teških posljedica

28.2.2015.
18:03
VOYO logo

Nasmijana jednogodišnja Ivana djevojčica je koja ne smije zaplakati. Svaki njezin plač može joj donijeti smrt. Roditelji su je morali reanimirati nekoliko puta na dan. Nakon uspješne operacije u Kliničkom bolničkom centru Rebro, nadaju se da je ta noćna mora sad - iza njih.

"Idemo korak po korak, svjesni smo da ovo nije kraj našim mukama, ali je ogromni teret pao s naših leđa, ogromni", rekla je majka Emina Ukalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Beba je sad lijepo stabilno, jučer je imala temeperaturu iza operacije, danas je stanje puno bolje", kazao je otac Šime.

Ivana je veliki borac, kažu roditelji. I neurokirurg koji je predvodio liječnički tim u petosatnom zahvatu, pun je optimizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je zasad dobro gore na dječjoj intenzivnoj, nakon operacije uredno je razbuđena, zasad rani poslijeoperacijski tijek protječe izuzetno dobro", pojasnio je neurokirurg Hrvoje Jednačak.

Operacija bi Ivani trebala donijeti plač bez straha od smrtnih posljedica. Dosad joj je zbog plača rastao pritisak kosti na leđnu moždinu što sprječava dotok krvi i kisika u mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će kao i ostale bebe da će ona moći se ponašati normalno i da ja neću osjećati taj ogromni strah i pritisak što će se dogoditi s njom", dodala je majka.

Ivana se rodila s teškim oštećenjem kralježnice, u kojoj je bila rupa duga 5 centimetara. To je sa sobom donijelo epileptične napade i Arnold-Chiarijev sindrom, ali i nakupljanje vode u glavi, zbog čega joj je po rođenju ugrađena pumpa. Liječnici kažu još je rano govoriti da će odsad Ivana moći zaplakati bez teških posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona ima jednu malformaciju u razvoju mozga koje treba vremena da procijenimo hoće li se još javljati taj simptom, ali inače, to je jedno kronično stanje koje je uvjetovano s njenim rođenjem koje ćemo još morati raditi pratiti", dodaje Jednačak.

Ipak, za roditelje je i ovo veliki korak naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad očekujemo da će ona moći i plakati ne samo se smijati. Ivana je veselo dijete, ali nikad nije smjela da zaplače, sad će moći i da plače i da se smije", kazao je otac Šime.

Kao i sva druga jednogodišnja djeca. Roditelji su puni nade se da će Ivanin plač napokon doživljavati bez straha za njezin život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo