PRIMJENA OD SUBOTE / Izglasan veći PDV i veće trošarine

Image
Image

Na 13. izvanrednoj sjednici Sabora izlasano više antirecesijskih zakona čija primjena počinje od 1. kolovoza. O prijedlogu zakona kojim se uvodi krizni porez na plaće glasovat će se u petak.

30.7.2009.
10:11
VOYO logo

ZAGREB - Saborski zastupnici izglasali više antirecesijskih zakona kojima se želi smanjiti utjecaj financijske i gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo čija primjena počinje od 1. kolovoza.

Među ostalim, izglasana je i nova, viša stopa PDV-a od 23 posto, a većinom glasova prihvaćene su i veće trošarine na luksuzne automobile, plovila i zrakoplove, te veće trošarine na mobilnu telefoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena nove stope PDV-a u bi državni proračun do kraja godine trebala donijeti 1,5 milijardu kuna dok će se većim trošarinama uprihodovati oko 430 milijuna kuna godišnje.

Većinu saborskih glasova dobio je i Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim se daje podrška poslodavcima koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan s 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak. Tim poslodavcima država će pomagati plaćajući do 20 posto doprinosa te 10 posto neto plaće, odnosno 13 posto za radnike koji imaju djecu, a tu bi potporu mogli dobivati tri mjeseca, a u tu je svrhu osigurano 200 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasan je i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju kojim će se smanjiti naknade za nezaposlene koje će se od sada vezivati za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, prosječnu plaću zaposlenika. Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna.

Zakonom o doprinosima, za koji je glasala većina zastupnika, mijenja se izračun iznosa mjesečne osnovice za obračun doprinosa. Izmjenama se koeficijent za izračun doprinosa smanjuje s 1,2 na 0,8. Država bi tako na mjesečnoj razini uštedjela 1,3 milijuna, odnosno na godišnjoj 16,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom glasova izglasan je i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se postotak izdvajanja od naplaćene funkcionalne premije od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti smanjuje s 10 na 7 posto.

U prvom čitanju potporu većine zastupnika dobio je i prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojemu plaće u tijelima županija, gradova i općina više ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor na sjednici u četvrtak nije glasovao o raspravljenom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke jer je Vlada u međuvremenu na taj zakonski prijedlog uputila svoj amandman. O tom će se prijedlogu kao i o trećem rebalansu proračuna glasovati u petak.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo