drama u vladi / Iziđe li HZZO iz državne riznice, proračun odmah pada!

Varga želi izdvajanje 22 milijarde zdravstvenog doprinosa iz riznice kako bi se 'u fokus vratili pacijenti, a ne financiranje samih bolnica'. Međutim, povlačanje tako velike količine novca odjednom može biti šok za budžet.

16.10.2014.
19:05
VOYO logo

Ako se jedna od vreća naglo izvuče, hoće li se cijeli proračun urušiti? Ministar zdravlja Siniša Varga napustio je danas kabinet ministra financija nakon teških pregovora. Muči ih kako izdvojiti iz proračuna 22 milijarde kuna Zavoda za zdravstveno bez većih posljedica na stabilnost riznice. Jaka tema za stol kod Borisa Lalovca dovela je čak i potpredsjednike Vlade - Branka Grčića i Milanku Opačić.

"To nije nešto što se može u dva sata riješiti. To je ozbiljna transformacija cijelog sustav,a tako da ćemo počet ozbiljno o tome razgovarati", kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga želi izdvajanje 22 milijarde zdravstvenog doprinosa iz riznice kako bi se 'u fokus vratili pacijenti, a ne financiranje samih bolnica'. No, to se očito ne da riješiti u samo jednom sastanku.

"Ljudi su rekli da će održat sastanak i da će donijeti konačnu odluku. Normalano je da pregovaraju i da se dogovaraju", istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, povlačanje tako velike količine novca odjednom može biti šok za budžet. Tako da se traži model koji bi riznicu postepeno prilagodio na promjenu. Novac od zdravstvenog je stabilan prihod i često se koristi za druga plaćanja. Možda je baš iz njega namaknuto 440 milijuna kuna, koliko je falilo za plaće u prosvjeti za prosinac.

Pred vratima nam je rebalans proračuna. Osim 20 HZZO-ovih milijardi koje treba iščupati iz riznice, treba pokriti rashode koji će iznositi 130 milijardi kuna, s potencijalnim povećanjem od 500 do 600 milijuna zbog poplava. Svi ministri morat će nešto srezati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, problem je i slabo punjenje proračuna jer BDP pada jače nego što je Vlada očekivala.

"Prema zadnjim informacijama, trenutno je očekivana stopa promjene realnog BDP-a 0,6 posto, odnosno korigirana je na niže", naglasio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Grčić izjavio je kako Hrvatska kasni s provođenjem  ekonomskih preporuka iz Bruxellesa te je pozvao sve ministre da preporuke i odrade.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo