sjednica vlade / 'Izvješće HOO-a je šminka, sve je već poslano DORH-u'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović nazvao je 'šminkom', a obrušio se i na plaće ustvrdivši kako je riječ o nenamjenskom i netransparentnom trošenju proračunskih sredstava. Vlada stoga nije prihvatila izvješće HOO-a.

31.10.2013.
9:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Današnja sjednica Vlade započela je bez posebnih poruka i komentara premijera Zorana Milanovića na aktualna zbivanja u državi.

Prva točka dnevnog reda otvorenog dijela sjednice bio je nacrt  prijedloga zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti.

"Zakonom o radiološkoj sigurnosti učinkovito će se zbrinjavati radioaktivni otpad i štititi zdravlje ljudi", poručio je zamjenik ministarstva zdravlja Marijan Cesarik.

Vlada je utvrdila i konačni prijedlog zakona o leasingu.

"Mijenjamo više od 60 članaka zakona. U Hrvatskoj djeluje 25 leasing društva. Zakonom bi se regulirao način djelovanja europskih leasing društva na hrvatskom tržištu, a za djelovanje bi im bilo potrebno odobrenje HANFA-e", rekao je Slavko Linić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Revizija je neophodna'

Osim toga, Vlada je danas prihvatila prijedloge uredbe o uvjetima za utvrđivanje i gubitak statusa izbjeglice, prognanika, odnosno povratnika, te odluke o vrsti i visini financijske potpore prognanicima i povratnicima.

Dakle, prognanik ili povratnik koji samostalno organizira domaćinstvo ako ima prihode manje od 500 kuna mjesečno po članu obitelji, odnosno osobi ostvaruje pravo na mjesečnu financijsku potporu u visini razlike prihoda po osobi do iznosa od 500 kuna. Oni koji uopće nemaju prihode imaju pravo na 500 kuna mjesečno po osobi. Prognanik ili povratnik koji je organizirano smješten u objektu organiziranog smještaja, a ako obitelj nema prihoda, ostvaruje pravo na mjesečnu financijsku potporu u iznosu od 100 kuna po osobi.

"Danas je 973 osoba evidentirano kao izbjeglice s pravom mjera pomoći. Revizija je neophodna", naglasio je Ranko Ostojić.

400 milijuna kuna za obnovu zgrada javne namjene

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš upozorila je kako od 1. siječnja 2014. moramo obnoviti tri posto zgrada javne namjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 1.1.2014. godišnje moramo obnoviti 3 posto zgrada javne namjene da budu energetski učinkovite. U 2 godine obnovit ce se 200 zgrada, 420.000 metara četvornih, te će se time potaknuti investicije 400 milijuna kuna. Oko 40 posto financira Fond za zaštitu okoliša, 10 posto tvrtka koja se prijavljuje, 50 posto kredit. Imamo već 100 prijavljenih", dodala je.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Odbijeno izvješće HOO-a: 'Obrazloženja su apsurdana'

Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović nazvao je 'šminkom', a obrušio se i na plaće ustvrdivši kako je riječ o nenamjenskom i netransparentnom trošenju proračunskih sredstava. Vlada stoga nije prihvatila izvješće HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažem da se ne prihvati i da se negativnim ocijeni izvješće HHO-a. Nelegalno troše novac na Sportsku TV, koja će do kraja godine doseći dug od 50 milijuna kuna. DORH-u su već poslani cijeli spisi, sumnja se na zloupotrebu položaja i ovlasti. Svi planirani prihodi su napravljeni na razini rashoda, a obrazloženja su apsurdna", istaknuo je Željko Jovanović.

Premijer Milanović njegovo je izlaganje komentirao riječima 'svatko tko živi od proračunskih sredstava mora biti kontroliran i predmet državne revizije'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubimo sporove pred Sudom za ljudska prava

Vlada je predložila da Sabor prihvati izvješće DORH-a.

"Ali treba intezivirati istrage protiv ratnih zločina, gubimo čitav niz postupaka pred Sudom za ljudska prava, što nas mnogo košta", kazao je minstar pravosuđa Orsat Miljenić.

Zaključeno je i kako će se Kraljevini Jordan pružiti humanitarna pomoć za zdravstveno zbrinjavanje sirijskih izbjeglica s 1.400 cjepiva vrijednih 120.000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DNEVNI RED

Na  zatvorenom dijelu sjednice Vlade ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić trebao bi smijeniti Upravu HŽ Carga. Za RTL Vijesti potvrdio je jučer još uvijek aktualni predsjednik Uprave Ivan Lešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za novog predsjednika Uprave HŽ Carga bit će postavljen Danijel Krakić, načelnik Sektora željeznica u Ministarstvu prometa i predsjednika Nadzornog odbora HŽ Carga.

“Smijenjujem cijelu Upravu HŽ Carga jer nisu pripremili tvrtku za za privatizaciju i nisu smanjili troškove. HŽ Cargo mjesečno ima prihode od 30 milijuna, a troškove od 60 milijuna kuna. Od toga oko 75 posto ide na plaće”, kazao je jučer ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić za Jutarnji list.

Također je dodao kako od nove uprave očekuje bolne rezove, što znači da će morati u roku od mjesec dana bitno smanjiti troškove i zbrinuti od 1.500 od 2.800 zaposlenih.

"Ukoliko se to ne učini tvrtka odlazi u stečaj”, poručuje ministar.

Naime, gubitak u prvih osam mjeseci ove godine iznosi 76 milijuna kuna, te s prenesenim gubitkom u iznosu od 197,1 milijun kuna čini od 273,1 milijun kuna, dok temeljni kapital iznosi 531 milijun kuna. Iz toga je vidljivo je da akumulirani gubitak dosegnuo preko polovine visine temeljnog kapitala društva, odnosno 51,4 posto. Osim toga tvrtka je opterećena i sa 800 milijuna kuna kredita koji su izdani uz državna jamstva. Takva je situacija je neodrživa te se sada pronalazi način kako u kratkom vremenu zbrinuti više od 50 posto zaposlenih.  

Na dnevnom redu naći će se prijedlog uredbe o uvjetima za utvrđivanje i gubitak statusa izbjeglice, prognanika, odnosno povratnika te odluke o vrsti i visini financijske potpore prognanicima i povratnicima, kao i prijedlog uredbe o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskih prava i članova njihovih obitelji, te uvjetima i postupku njihovog stambenog zbrinjavanja.

Također će se raspravljati i o prijedlog novoga Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, a Vlada će utvrditi i konačni prijedlog zakona o leasingu.

Hrvatskome saboru Vlada će dati mišljenje na izvješće Državnog odvjetništva za prošlu godinu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo