TUŽITELJSTVO LIKUJE NAKON PRESUDE / 'Jako smo zadovoljni, pravda je izvršena!'

Šestorica bivših čelnika Hrvata iz BiH osuđena su u srijedu pred Haškim sudom na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima na području Herceg-Bosne u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993-94. godine.

29.5.2013.
14:39
VOYO logo

DEN HAAG - Tužiteljstvo Haško suda izrazilo je u srijedu zadovoljstvo osuđujućim presudama protiv šestorice bivših čelnika Herceg-Bosne, ističući da je time pravda izvršena.

Bivši čelnici Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora!

Na čelu zločinačkog pothvata u BiH bio je Franjo Tuđman!

Milanović: Kvalifikacije Haškog suda ne odgovaraju stvarnosti

"Jako smo zadovoljni s presudom, mislim da je pravda danas izvršena. Ovo je presudna odluka koja govori o hrvatskoj strani priče u ratu u Bosni i Hercegovini. U javnosti, među povjesničarima i u medijima puno se govorilo srpskoj strani u sukobu i tako i treba. Sada se govori i o hrvatskoj strani, onome što se dogodilo u Herceg-Bosni, što je radila Tuđmanova vlada. Ovo je povijesni trenutak i tužiteljstvo je zadovoljno rezultatom", izjavio je tužitelj KenethScott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da komentira proglašenje Herceg-Bosne udruženim zločinačkim pothvatom dok Republika Srpska i dalje postoji, Scott je rekao da ne vidi razlike između Herceg-Bosne i Republike Srpske, a da je ishod Daytonskih pregovora donio drukčiji rezultat.

"Mi smo uvijek tvrdili da su Herceg-Bosna i Republika Srpska iste. Tu je postojao udruženi zločinački pothvat, postojao je dogovor, plan i djelovanje vodstva Herceg-Bosne po uputima Franje Tuđmana i GojkaŠuška", rekao je Scott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestorica bivših čelnika Hrvata iz BiH osuđena su u srijedu pred Haškim sudom na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima na području Herceg-Bosne u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993-94. godine.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana ClaudeaAntonettija, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje se terete optuženi, konkretno zločini iz 21 od 26 točaka optužnice, počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrane osuđenih: Ispada da mi nismo ništa radili

Obrane osuđene šestorice najavile su da će uložiti žalbe te da očekuju da će u drugostupanjskom postupku pobiti presudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

"Mi smo uložili veliki trud, a ispada kao da obrane okrivljenika nisu ništa radile", rekla je Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je tek prvo poluvrijeme, čeka nas žalbeni postupak. Imamo dosta pravnih argumenata s kojima ćemo se obračunati s udruženim zločinačkom pothvatom i ostalim točkama po kojima su optuženi general Praljak i ostali", dodala je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo