STRAH OD GRČKOG 'SCENARIJA' / Janša: Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali

Image
Foto: PIXSELL

Premijer Janez Janša upozorio je da Slovenija može ići prema "grčkom" scenariju" ako se nastave ulični prosvjedi s elementima nasilja, otvoreno aludirajući da je do prosvjeda najprije u Mariboru, a onda u Ljubljani i drugim gradovima došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

30.11.2012.
9:02
PIXSELL
VOYO logo

Slovenski premijer JanezJanša upozorio je da Slovenija može ići prema "grčkom" scenariju" ako se nastave ulični prosvjedi s elementima nasilja, otvoreno aludirajući da je do prosvjeda najprije u Mariboru, a onda u Ljubljani i drugim gradovima došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

"Umjesto zanimljivog dvoboja kandidata od kojih smo očekivali prijedloge za bolju budućnost kojima će konkurirati pred biračima, samo je nekoliko dana prije glasovanja pažnja javnosti odvučena na sasvim drugu stranu", navodi Janša, te dodaje da ga to podsjeća na izbore 2004. godine kad je njegova stranka pobijedila na izborima, ali su na dan te izborne pobjede iz nikom dokučivih razloga štrajkali novinari jer pobjeda desne oporbe "nije smjela biti glavna tema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi koju je četvrtak kasnim večernjim satima objavio njegov kabinet, a pred demonstracije najavljene za petak popodne u Ljubljani na kojima grupe s Facebooka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku, slovenski premijer upozorava da je Slovenija zbog krize već "natopljena benzinom" koji lako može zapaliti "svaka šibica", te da je njegovo očekivanje da će policija ali građani ubuduće spriječiti moguće izraze nasilja, već zabilježene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom tjedna. Nasilje i organizirane grupe koje su napale policiju takvim demonstracijama štete državi, te žele onemogućiti potrebne reforme za izlazak iz krize, ocjenjuje Janša.

Isto kao što su slike s grčkih ulica iz te države otjerale strane i domeće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenijele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, osobito mladima i nezaposlenima, navodi Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski premijer upozorava da u demokraciji svatko može sudjelovati u izbornom procesu i javno izražavati svoje mišljenje, ali da se ne može dopustiti "bacanje granitnih kocaka i eksploziva" na pripadnike policije.

"Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokracije prelazi u diktaturu i kaos, a nasilju daje građansko pravo", naveo je Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S otvorenim aluzijama na aktualnog predjednika Danila Tuerka i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janša navodi da neki ocjenjuju da je vrijeme njegove vlade proteklo, čime žele produbiti blokade u političkom procesu odlučivanja čiji su cilj financijska stabilizacija, štednja i izlazak iz krize.

Slovenija je u ozbiljnoj situaciji, ali je u stanju i sposobna da osigura budućnost, a Slovenci su već često dokazali "da nisu naivni" i da se znaju ujediniti, kazao je Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogima se je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora činilo da se izaći na izbore u drugom krugu ne isplati. No, danas je situacija sasvim drukčija. Na izbore ćemo izaći ne samo zbog potpore jednom od kandidata nego i zato da pokažemo da smo za promjene i protiv nasilja. Protiv nasilja i kaosa koji su najveći neprijatelji slobode i pravednosti. A o tome se i radi: o slobodi i pravednosti, o slobodi koju su nam donijeli osamostaljenje i demokratizacija. Nećemo dopustiti da nam oduzmu pravednu budućnost. Želimo živjeti u samostalnoj, slobodnoj i pravednoj državi slovenskog naroda, bez političkih stričeva, bez straha i bez nasilja", naveo je Janša na kraju poslanice u kojoj je upozorio na ošpasnosti što ih mogu donijeti nasilne demonstracije.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo