dvije godine zatvora / Janša: 'Presuda je politička i neodrživa!'

Image
Foto: PIXSELL

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, kojega je prvostupanjski sud u Ljubljani u srijedu osudio na dvije godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne, nazvao je takvu presudu neodrživom i političkom.

5.6.2013.
16:44
PIXSELL
VOYO logo

"Takva presuda predstavlja sramotu za cijelu državu i neće se moći održati", rekao je Janša na konferenciji za novinare, dodavši da se radilo o "montiranom procesu" iza kojega vidi svoje političke protivnike.

On je rekao da je presuda bila "napisana unaprijed u političkim Murglama", čime je aludirao na nekadašnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana koji živi u ljubljanskom kvartu Murgle i njegov krug, te svoje političke konkurente na ljevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je u srijedu krivima oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika tvrtke "Rotis" Ivana Črnkoviča za nezakonito posredovanje prilikom nabave oklopnih vozila finske "Patrije" za slovensku vojsku te Janšu osudio na dvije godine zatvora, a ostalu dvojicu na 22 mjeseca.

Prilikom izricanja presude, sutkinja Barbara Klajnšek rekla je da se sud pri izricanju presude držao zakona i iznesenih dokaza, te da su svjedoci i sudu predočeni dokumenti potvrdili navode iz optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je Janši, Krkoviču i Črnkoviču u cijelosti dokazana krivnja, rekla je Klajnšek, odbivši tezu obrane da na sudu nije bilo nikakvih konkretnih dokaze za osuđujuću presudu. Klajnšek je navela da su Janez Janša, Tone Krkovič i Ivan Črnkovič bili svjesni svojih postupaka kojim su omogućili finskom proizvođaču da dobije velik posao u Sloveniji.

Prema obrazloženju presude, Janša je kao premijer 2006. godine preko posrednika prihvatio ponudu o nagradi ako posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura, dobije Patria, u čemu su sudjelovala i ostala dvojica osuđenih, a to su učinili iz koristoljublja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zatvorske kazne, sud je svoj trojici izrekao i novčanu kaznu od po 37.000 eura svakome, čime je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljstva u pogledu kazni za primanje mita u slučaju "Patria".

Črnkovič je vlasnik tvrtke koja je bila podizvođač "Patrije" u Sloveniji, a zajedno s Krkovičem je, po navodima optužnice, djelovao na Janšu kako bi posao, vrijedan 278 milijuna eura, bio dodijeljen Patriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo