mogli bi odustati od članstva? / Jedna od rijetkih zemalja koja ne vidi koristi od EU

Image
Foto: myrstad.eu
Image
Foto: myrstad.eu

Službeni Reykjavik napredovao je u pregovorima s Bruxellesom tako što je izbjegavao osjetljiva pitanja, napose najvažnije, ribarstvo, koje je najveća zapreka članstvu.

26.4.2013.
8:40
myrstad.eu
VOYO logo

Islandski oporbeni desni centar favorit je parlamentarnih izbora u subotu i ostvare li se predizborne ankete, taj sjevernoatlantski otok koji je nakon financijske krize 2008. obnovio gospodarski rast, mogao bi odustati od članstva u Europskoj uniji s kojom je pregovore počeo 2010.

Službeni Reykjavik napredovao je u pregovorima s Bruxellesom tako što je izbjegavao osjetljiva pitanja, napose najvažnije, ribarstvo, koje je najveća zapreka članstvu. Otkad se referendumom 1944. odcijepio od Danske, ribarstvom, a zatim tehnologijom, turizmom i financijama, Island se razvio u naprednu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulasku u EU protive se danas dvije vodeće oporbene stranke, konzervativna Stranka neovisnosti (desni centar) i Napredna stranka (centar).

Ankete svakoj predviđaju 25 posto glasova i ako pobijede, obećale su raspisati referendum o raskidu pregovora s EU-om. Stranka neovisnosti želi očuvati trgovinske odnose s EU-om, no drži da je za Island bolje da "ostane izvan Europske unije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo dvije trećine birača ne vide jasne koristi od prenošenja dijela suvereniteta na Bruxelles jer Island već ima sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om i dio je Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Schengena.

Članstvo u EU-u želi tijesna trećina birača i vladajuća socijaldemokratska stranka koja je morala vući nepopularne poteze kako bi izvukla Island iz krize u koju je zapao propašću islandske banke Landsbanki i njezine internetske podružnice Icesave koja je privukla strane ulagače primamljivim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Europska unija, EU Europska unija

Smatra se da je Stranka napretka stekla popularnost upravo protivljenjem da Islanđani nadoknade gubitke britanskih i nizozemskih štediša nakon propasti Icesavea. Kasnije im je sud Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) dao za pravo presudom da Island nije dužan obeštetiti oštećene štediše.

Premijerka Johanna Sigurdardottir (70), donedavna čelnica socijaldemokrata koja je s krajnjim Lijevo-zelenim pokretom (LGM) sastavila vladu nakon financijske krize 2008., povlači se i ostavlja zemlju s prilično čistim zdravstvenim kartonom. Morala je vući teške poteze: smanjiti potrošnju, povećati poreze - ukratko, smanjiti životni standard - što sada plaća gubitkom popularnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankete socijaldemokratima predviđaju dovoljno za ulazak u parlament (Althing) od 63 zastupnika, a Zelenima čak ni to.

Urušavanjem hipertrofiranog bankovnog sektora 2008., Island je zapao u duboku recesiju i morao zatražiti zajam Međunarodnog monetarnog fonda. U 2011. obnovio je rast koji je u 2012. iznosio 1,6 posto uz nezaposlenost od 4,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz recesije i nezaposlenosti izvukao se, no s trajnim ožiljcima za 322.000 stanovnika. Svako deseto kućanstvo kasni s otplatom zajma za nekretnine, a brojna su prezadužena, govore statistike.

Vodeći kandidati za premijera su Sigmundur David Gunnlaugsson (38) i Bjarni Benediktsson (43).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo